DISTRIBUIȚI
Moldova.org

Campania în vederea alegerilor legislative de la 21 iulie în Ucraina a început vineri, în contextul în care noul preşedinte Volodimir Zelenski încearcă să obţină majoritatea de care are nevoie pentru a-şi pune în aplicare promisiunile şi reformele, relatează AFP, potrivit news.ro .

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a anunţat încă de la învestire, luni, că dizolvă Parlamentul, fără să aştepte alegerile legislative, prevăzute până atunci în octombrie.


Citește și : Donald Trump spune că îi pare rău pentru Theresa May: ‘Ea a muncit din greu, este foarte puternică’

El vrea să profite de victoria sa zdrobitoare în alegerile prezidenţiale – cu 73% din voturile exprimate -, pentru a-şi instala aleşi din Partidul său, ”Servitorul poporului” – în prezent aproape inexistent – într-un Parlament foarte ostil acestui fost umorist care a bulversat codurile politice în Ucraina.

Fără o suţinere parlamentară, noul şef al statului nu poate să adopte legi şi nici să numească vreun guvern, în contextul în care a promis o primenire majoră a sistemului politic din această ţară, care se confruntă cu un război cu separatişti proruşi în est şi grele dificultăţi economice.

Partidul lui Zelenski este creditat cu până la 40% din intenţiile de vot, potrivit ultimelor sondaje.

Partidul prorus ”Platforma opoziţiei” este creditat cu 10% din intenţiile de vot, ceea ce-l plasează pe locul doi.

Partidele fostului preşedintel Petro Poroşenko şi fostului premier Iulia Timoşenko ar urma să dispară, fiind creditate cu mai puţin decât pragul de 5% în vederea intrării în Parlament.

Citește și : ALERTĂ în Franța: Cel puţin opt răniţi într-o explozie la Lyon

Începutul campaniei este marcat de intrarea unui nou actor pe scena politică ucraineană, odată cu înfiinţarea unui nou partid de către starul ucrainean rock Sviatoslav Vakarciuk de la trupa Okean Elzy.

După doar o săptămână de la înfiinţarea formaţiunii, aceasta este creditată cu 5% din intenţiile de vot, iar popularitatea îi creşte rapid.

Jumătate dintre deputaţi – adică 225 – sunt aleşi prin scrutin proporţional, iar cealaltă jumătate prin scrutinuri locale într-un tur. Numai listele care obţin peste 5% din voturile exprimate în scrutinul proporţional pot săobţină mandate.