DISTRIBUIȚI
cooltivarte.com

Duminică au loc în Spania alegeri parlamentare, a doua oară în 2019 şi a patra oară în ultimii patru ani; sunt chemaţi la urne circa 37 de milioane de alegători, transmite DPA. Secţiile de votare se deschid la ora 9 (8 GMT, 10 în România) şi se închid la ora 20 (19 GMT, 21 în România), cu excepţia Insulelor Canare, unde programul este 10-21, potrivit agerpres.

Conform sondajelor de opinie, pe primul loc se va clasa din nou Partidul Muncitorilor Socialişti (PSOE) al premierului Pedro Sanchez, însă acesta nu va obţine majoritatea parlamentară, iar blocajul politic de la Madrid va continua.


Citește și : Trei decenii de la căderea simbolului Războiului Rece

Partidul populist de extremă dreapta Vox îşi va continua probabil ascensiunea, după ce a primit 10% din voturi la precedentele alegeri, în aprilie, şi ar putea deveni a treia forţă politică a ţării, arată aceleaşi sondaje.

Sanchez nu a reuşit să coaguleze o majoritate după alegerile din aprilie, iar regele Felipe al VI-lea a cerut organizarea alegerilor anticipate.

Unul din factorii care vor influenţa semnificativ votul este continuarea protestelor din Catalonia, declanşate după condamnarea la închisoare a unor lideri separatişti din provincie, apreciază DPA. Conservatorii îl acuză pe Sanchez că nu a reuşit să intervină destul de dur pentru restabilirea ordinii.

După 1975, când s-a încheiat dictatura lui Franco, în Spania au alternat la putere PSOE şi Partidul Popular (PP); tabloul politic s-a schimbat însă după 2010. Au apărut noi formaţiuni de stânga – Unidos Podemos şi Mas Pais – care concurează cu socialiştii, precum şi rivali de dreapta ai PP: Ciudadanos, partid liberal care se opune secesiunii Cataloniei, şi Vox.

Citește și : Trump îl va primi săptămâna viitoare pe secretarul general al NATO

Pe trei noiembrie, rezultatele combinate ale mai multor sondaje creditau PSOE cu 27% din intenţiile de vot, PP cu 21%, Vox cu 14%, Podemos cu 12%, Ciudadanos cu 9%, ERC din Catalonia şi Mas Pais cu câte 4%.

Cum PSOE nu a reuşit să formeze o alianţă cu Podemos sau Ciudadanos, dacă blocajul va continua şi după alegerile de duminică, PP ar putea încerca să formeze o coaliţie cu Ciudadanos şi Vox. DPA remarcă însă că, deşi PP şi Vox sunt în creştere faţă de aprilie, Ciudadanos este în scădere, iar cele trei formaţiuni nu vor reuşi, probabil, să asigure o majoritate.