DISTRIBUIȚI
Radio Free Europe

Cetăţenii din Kosovo votează, duminică, în alegerile parlamentare anticipate care, potrivit celor mai recente sondaje, este aşteptat să fie câştigate de un partid naţionalist de stânga, ceea ce va face dificile negocierile cu Serbia, relatează Reuters , scrie news.ro .  

Este estimat că partidul Vetevendosje va obţine între 45 şi 55% dintre voturile etnicilor albanezi, care reprezintă până la 90% din populaţia de 1,9 milioane de locuitori. În scrutinul din 2019, aceeaşi formaţiune a primit jumătate din această estimare. Chiar şi în cazul unei victorii, va avea nevoie de un partener pentru a forma guvernul.


Citește și : Rusia a aprobat ‘preliminar’ producţia vaccinului Sputnik V în Serbia

Albin Kurti, liderul Vetevendosje, care a fost prim-ministru timp de cinci luni anul trecut, a promis că va lupta pentru combaterea corupţiei şi că nu va face vreun compromis în dialogul cu Serbia, care a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999, după bombardamentele NATO.

„Un dialog cu Serbia nu reprezintă o prioritate”, a spus vineri Kurti, într-o intervenţie televizată. „Nu pot asculta plânsetele şi ţipetele din Belgrad despre cum Serbia a pierdut Kosovo”.

Serbia, susţinută de Rusia, nu recunoaşte independenţa Kosovo, spunând că există nevoia de a proteja drepturile minorităţii sârbe de aici.

Negociatorii din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite nu au reuşit să obţină un compromis pentru a permite Kosovo să se alăture organizaţiilor internaţionale precum Naţiunile Unite şi NATO.

Kosovo, cu o treime din forţa de muncă neangajată, este cea mai săracă ţară din regiunea Balcanilor de Vest.

Citește și :Merkel: Germania va avea suficiente vaccinuri în aprilie, dar relaxarea restricţiilor mai trebuie să aştepte

Este posibil ca Vetevendosje să fie nevoit să facă un pact fie cu Liga Democratică a Kosovo (LDK), aflată acum la putere, fie cu Partidul Democrat din Kosovo (PDK), aflat în opoziţie, sau cu Alianţa pentru Viitorul Kosovo (AAK).

Aproximativ 2.400 de centre de vot au fost deschise la ora locală 07:00 şi vor fi închise după 12 ore. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate duminică noapte.