DISTRIBUIȚI
fromtone.com

Secţiile de votare s-au deschis duminică în Portugalia la ora locală 8:00 (7:00 GMT) pentru alegerile municipale, în care sondajele prevăd o victorie a Partidului Socialist (PS), aflat la guvernare, şi continuitate în principalele oraşe, relatează EFE, potrivit agerpres

Peste 9,3 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a reînnoi 308 consilii orăşeneşti şi organe municipale în cadrul unor alegeri care au loc o dată la patru ani.


Citește și : Producţia românească Blue Moon a câştigat premiul pentru cel mai bun film la San Sebastian

Peste 20 de partide candidează la acest scrutin, dar se aşteaptă ca marele câştigător să fie, ca şi în urmă cu patru ani, Partidul Socialist al lui Antonio Costa, care guvernează ţara din 2015.

Socialiştii sunt favoriţi la Lisabona, unde sondajele indică o realegere primarului Fernando Medina, chiar dacă fără majoritate absolută şi cu un rezultat mai slab decât la ultimele alegeri.

În cel mai important oraş din nord, Porto, se aşteaptă ca actualul primar, candidatul independent Rui Moreira, să fie şi el reales, iar sondajele îi dau o majoritate absolută.

Spre deosebire de victoria socialiştilor, previziunile nu sunt bune pentru cel mai mare partid de dreapta, PSD (Partidul Social-Democrat). Acesta a obţinut deja cel mai slab rezultat la alegerile din 2017 şi se află în criză sub conducerea lui Rui Rio.

Alegerile din această duminică vor fi, de asemenea, primele alegeri municipale la care va participa formaţiunea de extremă dreapta Chega, al cărei lider, Andre Ventura, a fost al treilea cel mai votat candidat la alegerile prezidenţiale din ianuarie anul trecut şi care îşi va testa acum forţa la nivel local.

Atenţia este îndreptată şi asupra ratei de abţinere, care a ajuns la 45% la ultimele alegeri locale.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca pandemia de coronavirus să aibă un impact semnificativ asupra prezenţei la vot, deoarece peste 85 % din populaţie a fost vaccinată şi situaţia este sub control, ceea ce a permis guvernului să anunţe ridicarea restricţiilor în ajunul alegerilor.

Citește și : Lavrov: Recunoaşterea internaţională a talibanilor nu este luată în considerare în prezent

Primele proiecţii ale rezultatelor vor fi anunţate la ora 20.00 (19.00 GMT), când se vor închide secţiile de votare din arhipelagul Azore.

Secţiile de votare se vor închide cu o oră mai devreme în Portugalia continentală şi Madeira.