DISTRIBUIȚI
Newsweek

Grecii au revenit la urne duminică pentru a alege primarii şi guvernatorii, în timp ce opoziţia de dreapta se află pe poziţia de a câştiga majoritatea regiunilor în faţa stângii lui Alexis Tsipras, cu cinci săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 7 iulie, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Secţiile de votare s-au deschis la 4.00 GMT în toată ţara şi urmează să se închidă la 16.00 GMT. Primele rezultate parţiale pentru cele mai mari primării ale ţării, Atena şi Salonic, vor fi publicate înainte de ora 19.00 GMT, potrivit analiştilor.


Citește și : Cel mai înalt vulcan activ din Europa s-a trezit! Vulcanul Etna a erupt

Duminica trecută, după înfrângerea sa în alegerile europene, Alexis Tsipras, prim-ministru şi lider al stângii Syriza, a anunţat alegeri parlamentare anticipate pe 7 iulie, cu trei luni mai devreme decât era prevăzut.

Conservatorii Noua Democraţie (ND), condusă de Kyriakos Mitsotakis, au obţinut 33,12% din voturi, un avans de peste 9 puncte în faţa Syriza.

În primul tur al alegerilor regionale şi municipale, care au coincis cu europarlamentarele din 26 mai, ND a obţinut victoria în cinci regiuni din nordul şi centrul ţării împotriva uneia singure câştigate de stânga, Insula Creta (sud).

Ţinând cont de scorurile sale, ND ar trebui să câştige majoritatea celor treisprezece regiuni ale ţării, potrivit analiştilor.

„Speranţa se întoarce, este răzbunarea (…) împotriva populismului lui (Alexis) Tsipras”, titra ziarul duminical de opoziţie To Vima.

La rândul său, Alexis Tsipras a declarat că „alegerile de duminică sunt cruciale” şi a cerut cetăţenilor „să voteze pentru primăriile progresiste”, într-o declaraţie în faţa mass-media după ce a votat în Kypseli, un cartier popular al Atenei.

Citește și : Rohani: Iranul va negocia cu SUA numai în ‘respect’ reciproc şi în cadrul dreptului internaţional

Printre mizele cheie din această duminică figurează Attica, cea mai mare regiune a ţării, dar şi primăriile primelor două mari oraşe ale ţării, Atena şi Salonic (nord), care ar trebui să revină conservatorilor.

Costas Bakoyannis, fostul guvernator al Greciei Centrale, ar trebui să câştige primăria Atenei, deţinută până în prezent de un primar de stânga, după scorul său de 42% în primul tur, cu 25 de puncte mai mult faţă de rivalul său de stânga Nassos Iliopoulos.

Aparţinând celei de-a treia generaţii a unei familii politice greceşti de dreapta, Costas Bakoyannis este fiul lui Dora Bakoyannis, prima femeie aleasă primar al Atenei în 2003.

El este de asemenea nepotul liderului naţional al ND Kyriakos Mitsotakis, principalul rival al lui Alexis Tsipras pentru următoarele alegeri legislative.