DISTRIBUIȚI
Realitatea.md

Sâmbătă au loc alegeri locale în Taiwan, pe care președinta Tsai Ing-wen le-a prezentat ca fiind menite să trimită un mesaj lumii cu privire la determinarea insulei de a apăra democrația, transmite Reuters, informează mediafax.

Cei care vor fi aleși în urma scrutinului de sâmbătă nu vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește relațiile cu China, dar Tsai a prezentat alegerile ca fiind mai mult decât un scrutin local, afirmând că lumea urmărește modul în care Taiwanul își apără democrația în contextul tensiunilor militare cu China.


Citește și: FRIGUL IERNII, noua armă a lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina

„Taiwanul se confruntă cu o presiune externă puternică. Extinderea autoritarismului chinez provoacă în fiecare zi poporul Taiwanului să adere la linia de bază a libertății și democrației”, a declarat Tsai în fața susținătorilor vineri seara.

Principalul partid de opoziție din Taiwan, KMT, a câștigat alegerile locale din 2018 și a acuzat-o pe Tsai și Partidul Democrat Progresist (DPP) al acesteia că sunt prea conflictuali cu China.

„Noi susținem să fim apropiați de Statele Unite, să fim prieteni cu Japonia și să avem pace cu China continentală. Să lăsăm Taiwanul să aibă un viitor prosper, cu o dezvoltare pașnică și stabilă”, le-a spus președintele KMT, Eric Chu, susținătorilor săi.

China a efectuat exerciții în apropierea Taiwanului în august pentru a-și exprima nemulțumirea față de o vizită la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Citește și: Parlamentul Franţei sistează dezbaterea privind interzicerea coridelor