DISTRIBUIȚI
Election Channel

Partidul Social-Democrat se află în fruntea alegerilor legislative din Finlanda duminică, potrivit rezultatelor parţiale citate de AFP, după o campanie desfăşurată împotriva politicii de austeritate a guvernului condus de premierul în exerciţiu Juha Sipilä, al cărui partid de centru este la egalitate cu extrema dreaptă în disputa pentru locul al treilea, scrie Agerpres.

„Suntem cei mai mari perdanţi ai acestor alegeri”, şi-a exprimat regretul premierul la scurt timp după publicarea primelor rezultate.


Citește și : Organizatorii protestelor din Sudan cer un guvern civil în discuţiile cu liderii militari

Social-democraţii obţin 19% din voturi, devansând Partidul coaliţiei naţionale (conservatorii, 16,7%), după numărarea a 40% din voturi.

Partidul antiimigraţie şi eurosceptic al Adevăraţilor finlandezi şi Partidul Centrului îşi dispută locul al treilea.

Victoria social-democraţilor, dacă va fi confirmată, ar urma să-l aducă în funcţia de prim-ministru pe fostul ministru al finanţelor Antti Rinne, 56 de ani, activist sindical devenit responsabil al partidului în 2014.

Partidul s-a clasat pentru a doua oară pe primul loc în alegerile legislative în 1999, când Paavo Lipponen a condus atunci o coaliţie de stânga-dreapta până în 2003.

De atunci, social-democraţii au participat la mai multe guverne, fără ca totuşi să iasă pe primul loc.

Din 2015, coaliţia guvernamentală în exerciţiu – compusă din Centru, Partidul coaliţiei naţionale (dreapta) şi Partidul Reforma bleu (eurosceptic) – a practicat o politică de austeritate care a permis scoaterea ţării din recesiune în 2016.

Citește și : Zelensky, câștigător al primului tur al alegerilor din Ucraina, nu s-a prezentat la dezbaterea cu Poroșenko

Dar, asigură şeful social-democraţilor în presa finlandeză, „trebuie să găsim mijloace echitabile de a face societatea finlandeză durabilă, politica fiscală nu poate să ajungă singură la aceasta”.

Alte rezultate sunt aşteptate între 21:30 şi 22:00 ora locală (18:30-19:00 GMT).