DISTRIBUIȚI
eurojewcong.org

Blocul de stânga al premierului suedez Stefan Lofven îl devansează cu puţin pe cel al opoziţiei de centru-dreapta, indică rezultatele preliminare ale alegerilor legislative de duminică anunţate joi, relatează dpa, potrivit agerpres.

Blocul lui Lofven, care cuprinde Partidul Social-Democrat, Partidul Verzilor şi Partidul de Stânga, a obţinut 144 de mandate, iar Alianţa – cum este cunoscut blocul opoziţiei de centru dreapta – a obţinut 143, a precizat Autoritatea electorală.


Rezultatele finale urmează să fie prezentate cel mai devreme vineri.

Deşi niciunul dintre cele două nu a întrunit o majoritate – pentru care este nevoie de 175 de locuri din legislativul cu un total de 349 -, amândouă blocurile susţin că sunt cel mai bine poziţionate pentru a forma un nou guvern.

Formarea noului executiv se anunţă însă complicată întrucât formaţiunea antiimigraţie Democraţii Suediei a reuşit să-şi adjudece 62 de locuri în parlament şi poate revendica un cuvânt important de spus în echilibrul final de forţe. Liderul Democraţilor, Jimmie Akesson, a cerut ca partidul său să fie inclus în discuţiile vizând formarea guvernului, dar celelalte formaţiuni au exclus cooperarea cu aceştia.

Provocările cu care s-ar confrunta un guvern minoritar au fost scoase în evidenţă de situaţia creată la finele lui 2014, când primul buget al lui Lofven a căzut la vot, după ce Democraţii Suediei au decis să susţină un alt proiect de buget propus de Alianţă, declanşând o criză guvernamentală.

Noul legislativ urmează să se reunească la 24 septembrie. Cei patru lideri din Alianţă i-au cerut lui Lofven să demisioneze, afirmând că în caz contrar vor solicita un vot de încredere, la reunirea parlamentului.