DISTRIBUIȚI
NDTV.com

Naţionaliştii hinduşi ai premierului Narendra Modi au obţinut o largă majoritate parlamentară – de 303 mandate – în alegerile legislatve din India, potrivit rezultatelor definitive, relatează AFP, potrivit news.ro .

Bharatiya Janata Party (BJP) realizează astfel cel mai bun scor electoral din istoria sa, pulverizându-şi principalul concurent, Partidul Congresului. Formaţiunea lui Rahul Gandhi urmează să deţină doar 52 de mandate de deputat în următorii cinci ani în Lok Sabha – Camera ingerioară a Parlamentului.


Citește și : Pompeo invocă ‘agresiunea iraniană’ într-o controversată vânzare de arme către Arabia Saudită

BJP şi-a îmbunătăţit sensibil performanţa faţă de alegerile legislative din 2014, care l-au propulsat pe Narendra Modi la putere.

Partidul şofran a obţinut multe mandate în nordul Indiei, unde observatori se aşteptau să piardă mandate şi a înregistrat succese în sudul şi estul ţării, în afara zonei sale tradiţionale.

Narendra Modi a făcut din aceste alegeri un cvasi-referendum asupra persoanei sale. Acest charismatic fiu de vânzător de ceai a făcut campanie cu un discurs în domeniul securităţii angoasant şi naţionalist, prezentându-se drept un protector al ţării, cea ce i-a permis să-şi treacă sub tăcere bilanţul economic împărţit.

Un semn al acestui val este faptul că moştenitorul Rahul Gandhi a fost învins în circumscripţia sa de la Amethi, în Uttar Pradesh (nord), unul dintre bastioanele tradiţionale ale dinastiei politice a familiei Nehru-Gandhi. El urmează însă să deţină un mandat în viitorul Parlament, după ce a fost ales în paralel într-o circumscripţie din Kerala (sud).

Aproximativ 900 de milioane de alegători indieni aufst chemaţi la urne să aleagă 543 de deputaţi în cadrul unui scrutin uriaş de şase săptămâni, în aprilie-mai.

Citește și : Vulcanul Agung a erupt din nou; traficul aerian în zona insulei Bali a fost perturbat temporar

Autorităţile electorale au anulat, însă, votul în circumscripţia Vellore, în Tamil Nadu (sud), după confiscarea unor sume uriaşe în numerar. Astfel, doar 542 de mandate au fost atribuite.

Hemiciclul Lok Sabha numără 545 de mandate parlamentare în total.

Ultimele două mandate, care reprezintă comunitatea anglo-indiană, sunt atribuite în mod direct de către preşedintele Indiei, la propunerea partidului aflat la putere.