DISTRIBUIȚI
Última Hora Diario

Fosta preşedintă de stânga Cristina Kirchner şi candidatul său la preşedinţie, Alberto Fernandez, au promis sâmbătă să reducă sărăcia, în contextul în care Argentina se confruntă cu o criză economică, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Vom întinde mâna celor patru milioane şi jumătate de sărăci”, a declarat Alberto Fernandez, un avocat de 60 de ani şi fost şef al guvernului, care doreşte să îi urmeze în funcţie preşedintelui de centru dreapta Mauricio Macri, la putere din 2015.


Citește și : Dominic Raab, candidat la functia de prim-ministru britanic

Dacă el va fi ales, Cristina Kirchner va fi vicepreşedinta acestuia după ce a condus cea de-a treia economie a Americii Latine timp de două mandate, între 2007 şi 2015.

„Vom reveni, vom reveni” (la putere), au scandat miile de participanţi la primul miting de campanie în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la 27 octombrie, care s-a ţinut la Merlo, la periferia capitalei Buenos Aires.

Chiar în ziua în care s-au împlinit 16 ani de la instalarea la putere a lui Nestor Kichner (2003-2007), căruia i-a fost şef de guvern şi om de încredere, Alberto Fernandez a reamintit că ei au fost confruntaţi atunci cu „provocarea de a scoate Argentina din prăpastie”, după criza economică din 2001, cea mai gravă din ţara sud-americană.

„Vom face la fel”, a dat el asigurări. „Cu siguranţă nu va fi uşor, dar vom găsi o soluţie cu toţii împreună”, a adăugat candidatul la preşedinţie.

Citește și : Analiză Financial Times – Uniunea Europeana se confruntă cu tendinţe autoritariste

Spre suprinderea generală, şi în timp ce este pusă sub acuzare în mai multe dosare de corupţie, Cristina Kirchner a anunţat la 18 mai că renunţă să candideze pentru al treilea mandat de preşedinte. Cu toate acestea, ea se află pe primul loc în intenţiile de vot.

Sărăcia afectează 32% din cei 44 de locuitori ai Argentinei, cu o inflaţie anuală de 55% care a făcut să scadă puterea de cumpărare a numeroase familii, iar economia se află în recesiune, fără perspective de relansare în acest an.