DISTRIBUIȚI
Politico Europe
French president Emmanuel Macron gestures as he arrives to pay his respect by the tomb of Lieutenant Robert Porchon, brother-in-arms of French writer Maurice Genevoix killed during World War I at the Trottoir necropolis in Les Eparges, eastern France, on November 6, 2018, as part of the ceremonies marking the centenary of the First World War. - The French President on November 4, 2018 kicked off a week of commemorations for the 100th anniversary of the end of World War One, which is set to mix remembrance of the past and warnings about the present surge in nationalism around the globe. (Photo by LUDOVIC MARIN / POOL / AFP) (Photo credit should read LUDOVIC MARIN/AFP/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron, împreună cu formaţiunea sa La Republique en Marche, are în vedere o apropiere de grupul Verzilor europeni, în cadrul demersului său de formare a unei coaliţii ”progresiste” în viitorul Parlament European (PE), după ce a tatonat în zadar grupul politic liberal ALDE, scrie vineri agenţia Reuters, scrie Agerpres.

În prezentarea listei de candidaţi ai La Republique en Marche (LREM), Macron şi-a surprins adversarii punându-l pe poziţia a doua pe această listă pe Pascal Canfin, un vechi membru al partidului Verde.


Citește și : Comisia Europeană: „12 aprilie este noul 29 martie”

Este un semnal că preşedintele francez doreşte să obţină capital politic de pe urma afirmării activismului de mediu, mai ales în rândul tinerilor, evidenţiat şi de succesul iniţiativei adolescentei suedeze Greta Thunberg, fondatoare a mişcării protestelor studenţilor suedezi pentru climă.

După recentele victorii electorale ale partidelor Verzilor în landul german Bavaria, în Belgia şi Luxemburg, preşedintele Macron doreşte să se asigure că Verzii francezi – care de obicei au la alegerile europene rezultate mai bune decât în cele naţionale – nu vor fura din capitalul politic al partidului său.

Dincolo însă de chemarea conştiinţei ecologiste pe plan intern, preşedintele francez mizează şi pe puterea de convingere pe care nume ale Verzilor de pe lista sa la europene o va avea asupra celorlalte formaţiuni europene din acest grup politic pentru a forma o viitoare coaliţie în Parlamentul European.

Această coaliţie, pe care Macron doreşte să o construiască cu partide de centru sau ”progresiste”, va fi decisivă pentru viitoarea influenţă a liderului francez la Bruxelles şi asupra numirilor ce vor fi făcute în posturile europene cheie, precum cel de preşedinte al Comisiei Europene.

Pascal Canfin, fost europarlamentar, nu a pierdut vremea şi a spus care este rolul ce i-a fost încredinţat. ”Vom susţine un acord de coaliţie şi evident le vom oferi Verzilor europeni oportunitatea să se alăture acestuia”, a precizat el într-o declaraţie dată postului naţional francez de radio.

Emmanuel Macron i-a derutat pe mulţi la Bruxelles după ce apropierea sa de liberalii reuniţi în partidul european ALDE nu a fost dusă până la capăt, deşi acest partid părea a fi locul său natural. O explicaţie a fi aceea că în Franţa cuvântul ”liberal” este asociat în mod negativ cu conceptul anglo-saxon de economie de piaţă, fapt pe care oficialii francezi l-au descris drept o problemă de ”branding”. Însă adevăratul motiv este dorinţa lui Macron de a construi o grupare mai extinsă care să atragă nu doar Verzii, ci şi formaţiuni în prezent membre ale principalelor grupuri politice din PE, respectiv cele ale popularilor şi socialiştilor.

Citește și : Camera Comunelor a respins, pentru a treia oară, acordul Brexit

O asemenea coaliţie, în care cei 20-24 de eurodeputaţi ai LREM vor furniza contingentul principal, i-ar putea conferi lui Macron o poziţie de leadership în viitoarele jocuri pentru funcţii şi decizii europene, mai ales că, aşa cum arată în prezent sondajele, este puţin probabil ca popularii din PPE sau socialiştii din S&D să obţină majoritatea la scrutinul european.

Principala provocare pentru Macron este să-i convingă pe Verzii germani. Dar unii dintre aceştia se arată sceptici faţă de sinceritatea abordării ecologiste a preşedintelui francez. De pildă, Reinhard Butikofer, europarlamentar şi vicepreşedinte al grupului Verzilor europeni, crede că Emmanuel Macron îşi cosmetizează partidul într-unul de orientare ecologistă doar de teama că va pierde voturi în favoarea Verzilor francezi.