DISTRIBUIȚI
dpa

Statele Unite l-au îndemnat marţi pe Albin Kurti, următorul premier al Kosovo, să acorde prioritate normalizării relaţiilor cu Serbia, după ce politicianul kosovar a promis o nouă abordare pe această temă, transmite AFP, potrivit agerpres.

„SUA sprijină cu tărie dialogul dintre Kosovo şi Serbia facilitat de UE, care are drept scop un acord extins de normalizare ce ar trebui să se concentreze pe o recunoaştere reciprocă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul unei conferinţe de presă.


Citește și: SEISM puternic în Grecia 

„Vom încuraja noul guvern, odată format, să acorde prioritate acestor negocieri”, a spus Ned Price felicitând Kosovo pentru scrutin.

Într-un interviu acordat luni AFP, reformistul de stânga Albin Kurti, care urmează să devină următorul prim-ministru, a declarat că discuţiile cu Serbia ar trebui să înceapă pe picior de ‘egalitate’ şi ‘reciprocitate’.

În opinia lui Albin Kurti, aceste schimburi nu ar trebui să se concentreze pe compensarea Belgradului pentru pierderea Kosovo, fostă provincie cu majoritate albaneză.

Citește și: Numărul de infectări cu coronavirus înregistrează o scădere semnficativă

Serbia refuză să recunoască declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008, chiar dacă cele două părţi au convenit anul trecut la Washington asupra consolidării legăturilor economice.

SUA păstrează o influenţă importantă în Kosovo, descrisă uneori ca fiind cea mai pro-americană ţară din lume după ce Washingtonul a condus intervenţia NATO din 1999 care a determinat retragerea Serbiei.