DISTRIBUIȚI
MarcoPress

Peronistul de centru-stânga Alberto Fernandez a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina din primul tur, în faţa preşedintelui la final de mandat liberal Mauricio Macri, potrivit rezultatelor parţiale, relatează AFP, potrivit agerpres.

După numărarea a aproape 80% din buletinele de vot, Alberto Fernandez a obţinut 47,45% din voturi, faţă de 41,11% contracandidatul său. El devine astfel noul preşedinte al statului cu 44,5 milioane de locuitori.


Citește și : Papa Francisc deplânge ‘faţa desfigurată’ a Amazoniei la sfârşitul unui sinod la Vatican

Pentru a câştiga din primul tur, un candidat trebuie să obţină peste 45% din voturi sau peste 40% din sufragii cu un avans de peste zece puncte procentuale în faţa celui de al doilea candidat.

Potrivit Ministerului de Interne, prezenţa la scrutin a fost de peste 80%.

„Este o zi mare pentru Argentina”, a reacţionat, încrezător, în faţa presei, Alberto Fernandez, a cărui parteneră pentru vicepreşedinţia ţării este fosta preşedintă Cristina Kirchner (2007-2015), la puţin timp după închiderea secţiilor de vot.

Preşedintele la final de mandat, Mauricio Macri, de 60 de ani, a cărui popularitate a scăzut puternic anul trecut din cauza gravei crize economice cu care se confruntă ţara, a declarat după ce a votat că „două viziuni concurente despre viitor sunt în joc”.

După ce a votat, Fernandez a promis să depună eforturi pentru a reduce puternica polarizare politică care afectează ţara, între peronişti şi susţinătorii lui Macri, care a candidat pentru un al doilea mandat.

Citește și : Trump CONFIRMĂ: Liderul islamist Baghdadi a murit

” ‘Noi’ şi ‘ei’ s-a terminat”, a dat asigurări avocatul de 60 de ani. „Trecem printr-o profundă criză economică, fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla”, a subliniat el.

La alegerile primare din august – considerate o repetiţie generală înainte de alegerile prezidenţiale – Fernandez l-a devansat pe Macri cu 17 puncte procentuale, dar acesta a reuşit să reducă substanţial distanţa, notează AFP.