DISTRIBUIȚI
PressTV

Numărul migranţilor care încearcă să ajungă în vestul Europei trecând prin Albania a crescut anul acesta, traficanţii de migranţi deschizând o nouă rută prin Balcani pentru cei care fug de conflicte şi sărăcie din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Numărul migranţilor care se îndreaptă spre Croaţia prin Albania şi Muntenegru rămâne însă scăzut în comparaţie cu sutele de mii de persoane care au ales ruta balcanică în timpul crizei migranţilor din 2015. Însă ritmul creşterii în acest an este rapid. Autorităţile albaneze au reţinut 2.311 migranţi în primele cinci luni ale anului, faţă de doar 162 în perioada ianuarie-mai 2017 şi aproape dublu faţă de numărul total al acestora pentru întreg anul trecut.


Citeşte şi: Erdogan spune că ar putea ridica starea de urgenţă şi va bombarda o ţară vecină

În timpul crizei din 2015, migranţii au încercat să călătorească din Grecia prin Macedonia şi Serbia până în Ungaria, până în momentul în care această rută a fost închisă cu ajutorul poliţiştilor de frontieră şi a gardurilor ridicate la graniţe.

Oficiali în domeniul securităţii s-au reunit în Bosnia săptămâna aceasta pentru a discuta măsurile necesare pentru stoparea creşterii numărului de migranţi de-a lungul noii rute prin Balcani. Anul acesta în Bosnia au ajuns peste 5.500 de refugiaţi şi migranţi.

Citeşte şi: Canada LEGALIZEAZĂ marijuana

Poliţia albaneză a declarat că a arestat anul acesta mai mulţi traficanţi care transportau migranţi în taxiuri sau camionete. Între aceştia, doi algerieni au fost reţinuţi în apropierea frontierei cu Muntenegru în această săptămână.

Guvernul de la Tirana a solicitat ajutor pentru a spori numărul patrulelor la graniţa cu Grecia şi a salutat o decizie a Frontex de a trimite ofiţeri pentru a lupta împotriva criminalităţii şi pentru a reduce migraţia.