DISTRIBUIȚI

Albania i-a înmânat luni o notă de protest ambasadorului britanic în legătură cu comentariile ministrului imigraţiei, Robert Jenrick, despre imigranţii albanezi, Ministerul de Externe de la Tirana considerând că acesta a folosit un ‘limbaj de ură’, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Anul trecut a existat o creştere semnificativă a numărului de albanezi care au încercat să ajungă cu ambarcaţiuni de mici dimensiuni pe coasta de sud a Marii Britanii.


Citește și : Doi oameni au murit în urma unei explozii într-o uzină chimică din China

Unii politicieni britanici spun că migranţii din Albania – stat membru al NATO şi candidat la aderarea la Uniunea Europeană – nu au suferit persecuţii, ci pleacă din ţară din motive economice.

Protestul Albaniei a survenit după ce Jenrick a postat vineri pe Facebook un video care îl arăta vizitând un centru de deportare şi în care lăuda personalul care lucrează ‘să găsească albanezi, să-i reţină, să-i pună în autobuze, să-i ducă la aeroport şi să-i trimită înapoi la Tirana’.

Comunicatul Ministerului de Externe albanez afirmă că ‘acest limbaj de ură şi discriminare’ ar trebui evitat.

‘Prin această notă, Ministerul de Externe şi-a exprimat preocuparea faţă de cele mai recente declaraţii cu limbaj discriminator împotriva albanezilor’, se arată în comunicat.

Potrivit guvernului britanic, 42% dintre persoanele care s-au îndreptat în ambarcaţiuni mici spre Marea Britanie între mai şi septembrie 2022 au fost cetăţeni albanezi.

Citește și : Lupta clanurilor la Kremlin: Valeri Gherasimov, un obstacol în calea Grupului Wagner?

În noiembrie, prim-ministrul albanez Edi Rama a spus că declaraţiile prin care guvernul britanic atrage atenţia asupra unei comunităţi ‘sună mai mult ca strigătele dintr-un azil de nebuni’.

Rama şi omologul său britanic Rishi Sunak au avut o convorbire telefonică la mijlocul lui decembrie pe acelaşi subiect.