DISTRIBUIȚI
HuffPost UK

Ambasadorul Albaniei în Marea Britanie a pretins scuze pentru ceea ce el a calificat drept o ‘campanie de discriminare’ împotriva migranţilor albanezi în presa conservatoare britanică în contextul creşterii numărului de migranţi care încearcă să traverseze Canalul Mânecii spre Regatul Unit, transmite AFP, potrivit agerpres

‘Aş vrea să profit de această ocazie pentru a cere ca această campanie de discriminare împotriva albanezilor care trăiesc aici, în Regatul Unit, să înceteze’, a declarat ambasadorul Qirjako Qirko în cadrul unei audieri parlamentare la Londra, afirmând că elevi de origine albaneză sunt uneori hărţuiţi la şcoală.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

‘Toţi cei responsabili ar trebui să prezinte scuze’, a adăugat diplomatul albanez într-o sesiune tensionată de întrebări şi răspunsuri.

De la începutul anului, mai mult de 43.000 de migranţi, o cifră record, au ajuns ilegal în Marea Britanie după traversarea periculoasă a Canalului Mânecii cu ambarcaţiuni de mici dimensiuni. Printre ei s-au aflat cel puţin 12.000 de albanezi, potrivit unei cifre evocate recent, în timp ce mai mulţi albanezi suspectaţi a fi traficanţi de persoane au fost arestaţi în ultimele săptămâni.

Dosarul prilejuieşte titluri foarte virulente în tabloidele conservatoare britanice şi vii tensiuni între Londra şi Tirana.

În urmă cu o lună, ministrul de interne britanic Suella Braverman, cunoscută pentru politica sa puternic de dreapta, s-a referit în parlament la o ‘invazie’ a migranţilor în Regatul Unit şi s-a întrebat despre motivele reale ale migranţilor albanezi.

Prim-ministrul albanez Edi Rama denunţase ‘discursul fără sens’ al guvernului britanic, care îi descria pe migranţi, în special pe cei albanezi, ca ‘invadatori şi gangsteri’ pentru a distrage atenţia de la ‘eşecul total al politicii sale în materie de control al frontierei şi de delincvenţă’.

Ambasadorul albanez a recunoscut miercuri că unii migranţi economici se dau drept victime ale sclaviei moderne pentru a cere azil în Marea Britanie, însă el a respins acuzaţiile unor parlamentari conform cărora aceşti migranţi ar merge să se alăture crimei organizate.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

‘Soluţia este o imigraţie legală’, a apreciat el, chemând guvernul britanic să deschidă căi legale care să răspundă deficitului de forţă de muncă în Regatul Unit.

Săptămâna trecută, premierul britanic Rishi Sunak a adoptat un ton conciliant într-o discuţie telefonică cu Edi Rama, cu care a convenit strângerea cooperării împotriva imigraţiei ilegale.