DISTRIBUIȚI
Greek Reporter - GreekReporter.com

Albania a convocat-o pe ambasadoarea Greciei după incidentele provocate de un schimb de focuri sângeros între poliţie şi un bărbat de origine greacă pe teritoriul albanez, aceasta fiind cea mai recentă dispută diplomatică între cele două ţări vecine, relatează joi AFP, scrie Agerpres.

Ambasadoarea Eleni Surani a fost convocată miercuri pentru consultări, după mai multe zile de manifestaţii şi tulburări la Atena şi Salonic, inclusiv un atac cu un dispozitiv incendiar asupra unui birou de turism albanez.


Citește și : Brexit: Michel Barnier dezminte că UE şi Marea Britanie ar fi ajuns la un acord privind serviciile financiare

Tirana le-a cerut autorităţilor elene ”să condamne aceste acte care afectează relaţiile de bună vecinătate între cele două ţări”, a indicat Ministerul albanez de Externe.

Duminică, poliţia albaneză a împuşcat un bărbat cu dublă cetăţenie greacă şi albaneză, Konstantinos Katsifas, după un schimb de focuri de armă în satul Bularat, în sudul ţării. Bularat se află în partea albaneză a frontierei şi acolo trăieşte o comunitate greacă.

Potrivit autorităţilor albaneze, între poliţie şi Katsifas au avut loc confruntări după ce bărbatul a tras în aer focuri de armă cu un kalaşnikov în cursul unei ceremonii de comemorare a soldaţilor greci morţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, a refuzat să se predea şi a început să tragă asupra poliţiei, declanşând un schimb de focuri ce a durat circa treizeci de minute. O înregistrare video cu Katsifas care trăgea cu arma automată în sat a fost difuzată de media albaneze.

Citește și : Un eurodeputat ungar i-a trimis o carte de istorie preşedintelui Comisiei Europene după afirmaţia privind Centenarul României

Atena a cerut mai multe informaţii despre incident. La rândul său, Tirana a dat asigurări că este în curs o anchetă minuţioasă.

Tensiunile dintre Albania şi Grecia sunt recurente, îndeosebi în legătură cu tratamentul aplicat minorităţilor.