DISTRIBUIȚI

Alaska a devenit miercuri primul stat american care a deschis vaccinarea împotriva COVID-19 a tuturor persoanelor cu vârsta de 16 ani şi peste, fără criterii restrictive, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Guvernatorul Mike Dunleavy a anunţat într-un comunicat, „cu efect imediat”, că vaccinul este „disponibil pentru toate persoanele care locuiesc sau lucrează în Alaska şi au vârsta de 16 ani şi peste, făcând din Alaska primul stat american care retrage condiţiile de eligibilitate”.


Citește și : Partidul lui Merkel vrea ‘să pună batista pe țambal’ în scandalul măștilor sanitare

Vaccinul Pfizer/BioNTech poate fi administrat persoanelor cu vârsta de 16 ani şi peste, în timp ce vaccinurile Moderna şi Johnson&Johnson vor fi disponibile pentru persoanele de 18 ani şi peste.

Guvernatorul a salutat o „etapă istorică”, spunând că se aşteaptă ca odată cu accelerarea campaniei de vaccinare „fără îndoială, economia noastră va creşte şi afacerile noastre vor prospera”.

Campania de vaccinare este în plină desfăşurare în Statele Unite, ţara cea mai afectată din lume de pandemia de COVID-19.

Citește și : UK nu pune ‘bețe-n roate’ exporturilor de vaccin

În medie, circa 2,2 milioane de persoane au fost vaccinate zilnic săptămâna trecută, cu un record de 2,9 milioane de vaccinări într-o singură zi, sâmbătă, potrivit unui consilier de la Casa Albă.

Chiar dacă Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA a oferit îndrumări la nivel federal cu privire la populaţiile prioritare pentru vaccin, statele americane sunt apoi libere să îşi stabilească propriile criterii. Măsurile variază de la un stat la altul şi uneori chiar în cadrul aceluiaşi stat.