DISTRIBUIȚI

Al treilea suspect a fost acuzat de complicitate la crimă în Florida pentru presupusul său rol în asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise în iulie anul trecut, a anunţat luni Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, scrie AFP, potrivit agerpres.

Fostul senator haitian Joseph Joel John, 51 de ani, care s-a prezentat luni în faţa unui judecător din Miami, a fost extrădat din Jamaica şi este acuzat de conspiraţie pentru uciderea sau răpirea lui Moise şi pentru furnizarea de echipamente în acest scop, potrivit unui comunicat.


Citește și : Charles Michel, OBLIGAT să se pună la adăpost din cauza unor tiruri cu rachetă la Odesa

Înaintea lui, militarul columbian în retragere Mario Palacios şi cetăţeanul haitiano-chilian Rodolphe Jaar au fost puşi sub acuzare de justiţia americană pentru aceleaşi fapte, după ce au fost arestaţi în străinătate şi extrădaţi în Statele Unite.

La 7 iulie 2021, un comando a pătruns în reşedinţa privată a preşedintelui haitian Jovenel Moise din Port-au-Prince şi l-au asasinat cu 12 gloanţe.

Dreptul american se aplică în acest caz deoarece planul a fost parţial organizat pe teritoriul american, în Florida, de cetăţeni americani de origine haitiană.

Potrivit justiţiei americane, complotul a avut ca scop iniţial pur şi simplu răpirea şi reţinerea lui Jovenel Moise, dar, cu mai puţin de două săptămâni înaintea faptelor, s-a decis asasinarea lui.

Citește și : Sebastian Kurz EXCLUDE revenirea în viaţa politică

Mario Palacios a pledat, în februarie, nevinovat pentru crimele de care este acuzat.

Cei trei inculpaţi riscă închisoarea pe viaţă.

Finanţatorii şi mobilul exact al asasinatului rămân deocamdată necunoscute publicului larg.