DISTRIBUIȚI

Un al treilea aerodrom rusesc a fost incendiat în urma unui atac cu dronă, la o zi după ce Ucraina a demonstrat o aparentă nouă capacitate de a pătrunde sute de kilometri în Rusia prin atacuri asupra a două baze aeriene, scrie Reuters , informează mediafax.

LUPTE
* Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că Rusia are suficiente rachete de înaltă precizie pentru a mai efectua câteva atacuri aeriene de mare amploare asupra Ucrainei, înainte de a-și epuiza stocurile.


Citește și : China critică ‘supoziţiile nefondate’ dintr-un raport american privind arsenalul nuclear al Beijingului

* Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele din apropierea liniilor de front din regiunea estică Donbas pentru a marca Ziua Forțelor Armate ale țării.

* Reprezentanții opoziției din cinci consilii regionale rusești i-au cerut președintelui Vladimir Putin să pună capăt mobilizării militare parțiale pe care a anunțat-o în septembrie.

* Belarus intenționează să deplaseze miercuri și joi echipamente militare și forțe de securitate în ceea ce spune că sunt verificări privind răspunsul său la posibile acte de terorism, a raportat agenția de știri de stat BelTA.

ANALIZĂ
* Atunci când oficialii americani au lansat pentru prima dată ideea de a limita prețurile de export ale petrolului rusesc ca răspuns la un embargo european planificat în martie, ei s-au angajat să reducă veniturile pentru mașina de război a Rusiei, evitând în același timp o creștere a prețurilor. Dar menținerea petrolului rusesc pe piață și a prețurilor globale la un nivel scăzut a devenit în curând o prioritate mai mare.

* Două lovituri gemene asupra unor baze aeriene aflate în adâncimea teritoriului rusesc au dat o lovitură majoră reputației Moscovei și au ridicat întrebări cu privire la motivele pentru care apărarea sa a eșuat, au declarat analiștii, în timp ce atenția s-a îndreptat către utilizarea dronelor în război.

ENERGIE
* Rusia ia în considerare trei opțiuni, inclusiv interzicerea vânzărilor de petrol către o serie de țări și stabilirea unor reduceri maxime la care și-ar vinde țițeiul, pentru a contracara plafonarea prețurilor impusă de puterile occidentale, a relatat miercuri cotidianul Vedomosti.

* Influența puterilor occidentale asupra Rusiei a crescut odată cu plafonarea prețului de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, a declarat pentru Reuters un oficial al Trezoreriei americane.

DIPLOMAȚIE
* Legiuitorii americani au convenit să ofere Ucrainei cel puțin 800 de milioane de dolari în asistență suplimentară pentru securitate anul viitor și să finanțeze Taiwanul cu miliarde de dolari în următorii ani, potrivit unui proiect de lege privind politica de apărare în valoare de 858 de miliarde de dolari, prezentat marți.

Citește și : Xi Jinping se duce miercuri în Arabia Saudită (media de stat)

* Ungaria și-a exprimat dreptul de veto față de un împrumut de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei de către Uniunea Europeană, în timp ce disputa cu blocul privind regresul democratic a continuat, iar celelalte 26 de state membre au întârziat luarea unei decizii privind eliberarea unui ajutor de miliarde de dolari pentru Budapesta.

* Statele Unite și Rusia s-au acuzat reciproc că nu sunt interesate de discuțiile de pace din Ucraina, în timp ce în cadrul Națiunilor Unite se fac tot mai multe apeluri la încetarea focului și la diplomație pentru a pune capăt războiului declanșat de invazia Moscovei în urmă cu nouă luni.