DISTRIBUIȚI

Militanţi ai reţelei teroriste Al Qaida au lansat un apel la sprijin pentru musulmanii rohingya din Myanmar împotriva cărora forţele de ordine birmane au declanşat o ofensivă şi au ameninţat că ţara va fi pedepsită pentru aceste încălcări, relatează Reuters, conform agerpres.

Exodul de refugiaţi musulmani din Myanmar, ţară cu populaţie majoritar budistă, a fost provocat de o contraofensivă a forţelor de securitate în urma unei serii de atacuri ale militanţilor rohingya asupra unor posturi de poliţie şi ale armatei în vestul ţării pe 25 august.


Organizaţia islamistă, ai cărei membri au comis atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA, a difuzat o declaraţie în care le cere musulmanilor din lumea întreagă să-i susţină pe coreligionarii lor din Myanmar cu ajutoare, arme şi ‘sprijin militar’.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker anunţă: România trebuie să intre rapid în Schengen

‘Tratamentul sălbatic aplicat fraţilor noştri musulmani… nu ar trebui să rămână nepedepsit’, se arată în declaraţia difuzată de Al Qaida, potrivit grupului de monitorizare SITE.

‘Guvernul din Myanmar trebuie să guste din ceea ce au gustat fraţii noştri musulmani’, notează sursa citată. ‘Le cerem tuturor fraţilor mujahedini din Bangladesh, India, Pakistan şi Filipine să pornească spre Burma pentru a-i ajuta pe fraţii lor musulmani şi a face pregătirile necesare – antrenament şi altele asemenea – pentru a rezista la oprimare’, menţionează gruparea teroristă.

Myanmarul a anunţat că forţele sale de securitate sunt angajate într-o campanie legitimă împotriva ‘teroriştilor’ pe care îi acuză de atacuri împotriva poliţiei, armatei şi a civililor. Guvernul din Myanmar a avertizat asupra pericolului de atacuri cu bombă în oraşe şi ameninţarea Al Qaida ar putea amplifica aceste preocupări, menţionează Reuters.

De la începutul izbucnirii violenţelor, la 25 august, peste 370.000 de musulmani rohingya din Myanmar s-au refugiat în Bangladesh.