DISTRIBUIȚI

Comisia pentru buget a Parlamentului European (PE) a aprobat miercuri acordarea unui ajutor de 1,2 miliarde de euro Italiei pentru a acoperi pagubele provocate de cutremurele care au lovit ţara în 2016 şi 2017, relatează AFP.

Comisia a aprobat cu o largă majoritate această plată provenind din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), prevăzut în caz de catastrofă naturală.


„UE a promis să ajute Italia în a face faţă acestei tragedii; sunt onorat să spun că dăm curs acestui angajament”, a comentat eurodeputatul italian Giovanni La Via, membru al Partidului Popular European, grupul parlamentar cel mai important din PE.

Cele „1,2 miliarde de euro, cea mai importantă subvenţie plătită de Fondul de Solidaritate al UE, vor merge la locuitorii din Umbria, Lazio, Marche şi Abruzzo (regiuni din centrul ţării), tragic afectate de cutremurele de pământ, pentru a construi un nou viitor”, a subliniat Giovanni La Via într-un comunicat publicat pe internet.

Plata trebuie să fie aprobată de plenul PE luna viitoare.

Între august 2016 şi ianuarie 2017, o serie de seisme violente şi de replici a lovit zone întinse din lanţul muntos al Apeninilor, în centrul Italiei.

Peste 330 de persone şi-au pierdut viaţa, iar 30.000 au fost deplasate ori au avut nevoie de asistenţă, în timp ce infrastructura şi întreprinderi din regiune au fost serios avariate.

Potrivit comunicatului PE, Italia este cel mai mare beneficiar al FSUE, primind 1,3 miliarde de euro de la înfiinţarea sa în 2002, după grave inundaţii care au devastat Europa Centrală.