DISTRIBUIȚI

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), provocat de premierul israelian Benjamin Netanyahu să trimită inspectori la un sit iranian unde Israelul susţine că au loc activităţi nucleare ilegale, a răspuns joi că „independenţa” agenţiei ONU nu este negociabilă, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Pentru a-şi păstra credibilitatea, independenţa agenţiei în ceea ce priveşte activităţile de verificare este de o importanţă capitală”, a declarat şeful AIEA, Yukiya Amano, într-un comunicat.


Citeşte şi: Emmanuel Macron respinge demisia ministrului de Interne

În cadrul Adunării Generale a ONU, Benjamin Netanyahu a acuzat joi Iranul, folosindu-se de hărţi, că adăposteşte un „depozit secret pentru stocarea materialului nuclear” la Teheran şi i-a cerut directorului AIEA să trimită inspectori pentru „a verifica imediat acest sit înainte ca iranienii să îl golească”.

Fără a face referire explicită la acuzaţiile lansate de premierul israelian, comunicatul directorului agenţiei ONU insistă asupra muncii „imparţiale şi profesionale a AIEA în verificarea activităţilor nucleare”.

AIEA, cu sediul la Viena, are drept misiune să verifice dacă Iranul îşi onorează angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015 cu marile puteri care vizează să împiedice Teheranul să obţină arma atomică.

Citeşte şi: Trump vorbeşte despre ‘relaţia’ sa cu alcoolul: ‘Aş fi fost un dezastru!’

„Evaluările privind absenţa materialelor şi a activităţilor nucleare nedeclarate în Iran continuă”, a mai spus Amano, care a adăugat că AIEA a reuşit până acum să efectueze inspecţiile prevăzute în acord, „la toate siturile şi locurile pe care a avut nevoie să le viziteze”.

Tot fără a face referire directă la acuzaţiile lui Netanyahu privind existenţa unui „depozit secret pentru stocarea materialului nuclear” la Teheran, Yukiya Amano a spus că AIEA „nu ia nicio informaţie ca atare” şi că „toate informaţiile obţinute, inclusiv cele ale terţilor, fac obiectul unei analize riguroase şi sunt examinate împreună cu alte informaţii disponibile pentru a ajunge la o evaluare independentă”.