DISTRIBUIȚI

Ţările membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au cerut din nou Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie şi să pună capăt acţiunilor sale împotriva siturilor nucleare, relatează vineri DPA şi AFP, citând surse diplomatice, potrivit agerpres.

Moscova trebuie să-şi retragă imediat personalul şi să ‘renunţe la revendicarea nefondată de proprietate’ asupra acestei centrale nucleare din sud-estul Ucrainei, potrivit unei rezoluţii adoptate joi de consiliul guvernatorilor AIEA reunit la Viena.


Citește și: Macron susţine ideea lui Lula de a organiza COP în Amazonia în 2025

Consiliul guvernatorilor şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu faptul că angajaţii ucraineni de la uzină sunt supuşi presiunilor de către partea rusă, care a operat mai multe arestări în rândul acestora.

Textul, prezentat de Canada şi Finlanda, a fost aprobat de 24 din cele 35 de state membre ale Consiliului guvernatorilor, au precizat doi diplomaţi contactaţi de AFP. Rusia şi China au votat împotrivă, iar şapte ţări s-au abţinut (Pakistan, India, Africa de Sud, Namibia, Kenya, Vietnam, Arabia Saudită). Reprezentanţii a două state au fost absenţi.

Aceasta este a treia rezoluţie a AIEA împotriva Rusiei de la începutul războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei la 24 februarie.

Două rezoluţii pe această temă au fost adoptate, în martie, şi, apoi, în septembrie, când bombardamentele fără încetare pe teritoriul Ucrainei au stârnit temeri cu privire la riscul unui accident nuclear.

În acest text, Consiliul guvernatorilor al AIEA îşi ‘exprimă profunda preocupare’ faţă de refuzul Rusiei de a-şi înceta atacurile împotriva centralelor din Ucraina.

Situaţia creată la centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare din Europa – aflată din luna martie sub controlul Rusiei, îngrijorează cel mai mult, având în vedere că se află în teritoriul anexat de Moscova.

Nu departe de linia de demarcaţie între teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de Rusia, uzina este cu regularitate vizată de bombardamente, de care cele două tabere se acuză reciproc. Apelurile internaţionale la demilitarizarea centralei s-au înmulţit în ultima vreme, dar fără rezultat, notează AFP.

Citește și: Biden îi felicită pe republicani pentru victoria obţinută în Camera Reprezentanţilor

Inspectori AIEA sunt prezenţi la centrala Zaporojie de la începutul lunii septembrie, iar directorul Agenţiei, subordonată ONU, Rafael Grossi, este antrenat de mai multe săptămâni în negocieri pentru crearea unei zone de protecţie în jurul uzinei.

Discuţiile, despre care el spune că sunt ‘extrem de complicate’, urmăresc să atingă un obiectiv ‘foarte simplu’: ‘Nu trageţi în centrală, nu trageţi din centrală!’, a rezumat Grossi miercuri, în prima zi a reuniunii trimestriale a Consiliului guvernatorilor AIEA, cerând să se acţioneze ‘cât mai repede posibil’.