DISTRIBUIȚI

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) exercită presiuni asupra Iranului pentru ca acesta să rezolve problema dimensiunilor programului său nuclear, a declarat joi directorul interimar al Agenţiei, Cornel Feruţă, anunţând desfăşurarea de discuţii la Teheran pe acest subiect săptămâna viitoare, transmite dpa, potrivit agerpres.

Cornel Feruţă a confirmat anterior în cursul lunii noiembrie că inspectorii AIEA au detectat particule de uraniu la un depozit din Iran care nu fusese declarat în mod oficial drept instalaţie nucleară.


Citeşte şi: Avocatul ambasadei germane în Turcia a fost ARESTAT

‘Ne-am continuat de atunci interacţiunile cu Iranul, dar nu am primit informaţii suplimentare şi probleme rămâne nerezolvată’, a afirmat directorul interimar al Agenţiei, la o reuniune a Consiliului Guvernatorilor AIEA la Viena.

‘Este esenţial ca Iranul să colaboreze cu Agenţia pentru a rezolva prompt această chestiune’, a adăugat Feruţă, anunţând discuţii suplimentare la Teheran.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Laos

Urmele de uraniu detectate într-un depozit dezafectat din Teheran au ridicat întrebări cu privire la locul unde a ajuns acest material şi la onestitatea Iranului în interacţiunile cu inspectorii AIEA.

Problema s-a adăugat tensiunilor legate de decizia Iranului de a-şi reduce angajamentele asumate prin acordul nuclear din 2015, ca ripostă la retragerea unilaterală a SUA din înţelegere.