DISTRIBUIȚI

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat alarmată faţă de continua decuplare a centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), din sudul Ucrainei, a ultimei linii externe de alimentare cu electricitate de 750 kV, relatează joi DPA şi Unian, potrivit agerpres.

Ultima linie electrică de 330 kilovolţi (kV) de rezervă a fost avariată la 1 martie şi este decuplată de centrală şi se află în curs de reparaţii, a declarat miercuri într-un comunicat directorul AIEA, Rafael Grossi.


Citeşte şi: Dacă Rusia va cuceri Ucraina, China va câștiga – Black News

‘Siguranţa nucleară la centrala Zaporojie rămâne într-o stare precară’, a avertizat el.

Timp de trei săptămâni, centrala a primit energie electrică din exteriorul uzinei de la numai o singură linie electrică externă principală rămasă de 750 kV.

Atunci când este deconectată, uzina depinde de generatoare diesel de urgenţă din ‘ultima linie de apărare’ pentru răcirea reactorului şi pentru alte funcţii esenţiale de siguranţă şi securitate nucleară, a declarat Grossi.

‘Fac încă o dată apel la un angajament din partea tuturor părţilor de a asigura securitatea nucleară şi protecţia securităţii la uzină’, a insistat şeful AIEA, avertizând totodată asupra presiunii exercitate de toate acestea asupra personalului de la centrala Zaporojie.

Citeşte şi: Majoritatea românilor nu este de acord cu trimiterea de arme pentru Ucraina – Black News

‘Nivelul redus de personal combinat cu stresul psihologic cauzat de conflictul militar în curs de desfăşurare au un impact asupra siguranţei şi securităţii centralei nucleare’, a spus el.

Rusia controlează efectiv această centrală nucleară ucraineană, cea mai mare din Europa, de peste un an, când trupele Moscovei au ocupat mari zone din sudul Ucrainei în cursul campaniei lor militare. Bombardamente în zona centralei au loc încă de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, atacuri pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.