DISTRIBUIȚI

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a descoperit urme de uraniu într-un depozit atomic secret din Teheran, pe care autorităţile nu le-au explicat, au declarat doi diplomaţi care au urmărit îndeaproape inspecţiile efectuate de agenţie, transmite Reuters şi news.ro.

AIEA investighează originea particulelor şi a cerut Iranului să explice de unde provin urmele. Dar Teheranul nu a făcut acest lucru, potrivit diplomaţilor, ceea ce a provocat tensiuni în relaţiile dintre Washinton şi Teheran. Sancţiunile impuse de Statele Unite au dus la scăderea vânzărilor de petrol ale Iranului, care a reacţionat prin încălcarea acordului nuclear convenit în 2015 cu puterile occidentale.


Citeşte şi: Taifunul Faxai face ravagii în Japonia (VIDEO). Un om a murit la Tokyo!

Într-un discurs susţinut acum un an, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care este împotriva acordului nuclear, a cerut AIEA să viziteze imediat depozitul respectiv, afirmând că acolo a fost depozitat material radioactiv de 15 kilograme, care ulterior a fost mutat.

Reuters a relatat în aprilie că AIEA, care supraveghează respectarea acordului nuclear, a inspectat depozitul respectiv, măsură luată ”doar atunci când este necesar”, şi a prelevat probe care au fost trimise la analiză.

Ulterior, presa din Israel şi Statele Unite a relatat că s-a constatat că probele sunt material sau materie radioactivă, limbajul vag fiind similar cu cel folosit de Netanyahu.

Aceste urme sunt de uraniu, potrivit diplomaţilor, element pe care îl îmbogăţeşte Iranul şi unul dintre cele două elemente cu care poate fi produs miezul unei bombe nucleare. Un diplomat a spus că uraniul descoperit nu este puternic îmbogăţit, ceea ce înseamnă că nu a fost purificat la un nivel apropiat de cel necesar pentru arme.

Citește și : Rusia acuză Facebook şi Google că au distribuit reclame electorale în ziua alegerilor

”Pot existe multe explicaţii. Dar, pentru că Iranul nu a oferit una AIEA, este dificil de verificat originea particulelor şi nu este clar dacă urmele sunt restl de material sau de activităţianterioare acordului din 2015 sau mai recent”, potrivit diplomaţilor.

Reprezentanţii AIEA nu au răspuns solicitărilor de comentarii, iar oficialii iranieni nu au fost disponibili.