DISTRIBUIȚI
DW

Curtea Supremă a Pakistanului a decis joi eliberarea lui Ahmed Omar Saeed Sheikh, condamnat ca organizator al răpirii şi asasinării jurnalistului american Daniel Pearl în 2002, transmite dpa, potrivit agerpres.  

Instanţa supremă a menţinut decizia unui tribunal provincial şi a ordonat eliberarea lui Sheikh, a anunţat avocatul acestuia.


Citește și : Atena vrea să trimită patrule de poliţie în univesităţile şi campusurile elene! Mii de studenţi protestează împotriva legii

Pearl, corespodent pentru sudul Asiei al Wall Street Journal, a fost răpit în ianuarie 2002 la Karachi, în Pakistan, unde se presupune că se afla pentru a obţine un interviu cu un lider islamist. După câteva zile, teroriştii care îl răpiseră l-au decapitat. Sheikh a fost arestat în februarie acelaşi an, iar după numai câteva luni, în iulie, un tribunal antiterorist l-a condamnat la moarte ca vinovat de actul terorist. Trei complici ai acestuia au primit condamnări la închisoare pe viaţă.

Apelurile la sentinţă au durat 18 ani. În aprilie anul trecut, curtea provincială din Sindh a anulat condamnarea la moarte, apreciind că a fost pronunţată pe baza unor dovezi incorecte. Instanţa respectivă l-a condamnat pe Sheikh, care are dublă cetăţenie, britanică şi pakistaneză, la numai şapte ani de închisoare, mai puţin decât făcuse deja. Guvernul provincial şi părinţii lui Pearl au făcut un nou apel, la Curtea Supremă, care însă a susţinut sentinţa anterioară.

Citește și : De ce cred unii oameni de ştiinţă că mutaţia britanică a coronaviruslui ar putea fi mai periculoasă?

Conform deciziei judecătorului Musheer Salam, Sheikh trebuie să fie eliberat imediat, a declarat avocatul acestuia, Mehmood Ahmed Sheikh; conform dpa, reglementările pakistaneze păstrate din perioada colonială britanică recunosc perioada de detenţie de până acum, de 18 ani de la prima condamnare.