DISTRIBUIȚI
buzzzmagazine.com

Comitetul executiv al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA/AMA) a anunţat vineri că a decis să menţină canabisul pe lista produselor interzise, pe care va include şi tramadolul, începând de la 1 ianuarie 2024, informează AFP, potrivit agerpres.

În septembrie 2021, la câteva săptămâni după suspendarea atletei Sha’Carri Richardson, în urma unui test pozitiv la marijuana, care a privat-o pe vedeta sprintului american de Jocurile Olimpice de la Tokyo, WADA indicase că va reconsidera includerea canabisului pe lista substanţelor interzise.


Citeşte şi: Palestinienii se opun relocării ambasadei britanice în Israel – Black News

În comunicatul său de presă, WADA a explicat vineri că, după ce a analizat literatura ştiinţifică şi mărturiile sportivilor, a decis să interzică în continuare canabisul în competiţie, deoarece utilizarea acestui drog „încalcă spiritul sportului”.

Totodată Agenţia Mondială Antidoping a hotărât să interzică începând din 2024 tramadolul, un analgezic utilizat foarte frecvent în competiţie.

Tramadolul, un opiaceu sintetic, era sub supraveghere, dar nu a apărut până acum pe lista produselor şi substanţelor interzise de WADA, însă este interzis de reglementările medicale ale Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI) din 2019. Rutierul columbian Nairo Quintana tocmai a fost descalificat din ultimul Tur al Franţei pentru ca a utilizat tramadol.

Citește și: 38 de migranţi au fost SALVAŢI din Marea Neagră – Black News

„Comitetul executiv a urmat recomandarea grupului de experţi de a interzice tramadolul în competiţie de la 1 ianuarie 2024”, a precizat WADA după o reuniune a executivului său desfăşurată în Australia, care a luat în considerare lista produselor interzise, pe care o revizuieşte anual.

În sprijinul acestei interdicţii, WADA a evidenţiat studiile care arată capacitatea acestui analgezic de a îmbunătăţi performanţa fizică. În plus, agenţia reaminteşte că tramadolul, ca toate opioidele, poate crea o dependenţă ridicată. El este implicat în special în criza opioidelor care zguduie Statele Unite.