DISTRIBUIȚI
Cafferty File

Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA) a răspuns luni propunerii preşedintelui american, Donald Trump, de a folosi arme nucleare asupra uraganelor înainte ca acestea să atingă uscatul, precizând că „nu este o idee bună” şi că „ar putea avea efecte devastatoare asupra mediului”, relatează EFE, potrivit agerpres.

Potrivit site-ului Axios, Donald Trump ar fi întrebat la o reuniune privind uraganele dacă ar fi posibil, pentru a le împiedica să se formeze complet în ocean, să se arunce o bombă atomică în centrul lor.


Citește și : Boris Johnson: Iranul are ocazia să reia dialogul și să înceteze comportamentul distrugător din regiune

Persoanele care au participat la reuniune au fost uimite de întrebarea adresată de preşedintele american. Liderul de la Casa Albă, aflat în Franţa pentru summit-ul G7 de la Biarritz, a negat însă informaţiile, pe care le-a numit „fake news”, într-un mesaj pe Twitter.

„În perioada uraganelor, apar mereu sugestii dacă nu ar trebui să folosim arme nucleare pentru a distruge furtunile”, a subliniat Chris Landsea, directorul departamentului pentru ştiinţă şi operaţiuni din cadrul NOAA, pe un blog de pe portalul agenţiei.

Landsea a remarcat că, pe lângă faptul că această propunere nici măcar „nu ar putea modifica uraganul, ploaia radioactivă s-ar deplasa rapid, odată cu rafalele de vânt şi ar afecta teritoriul, provocând probleme medio-ambientale devastatoare”. „Nu e nevoie să o mai spun, nu este o idee bună”, a precizat el.

Citește și : Trump consideră că BoJo va fi un premier foarte bun: ‘Am așteptat șase ani să devină prim-ministru’

Ideea propusă de Donald Trump nu este nouă, fiind formulată iniţial în anii ’50 de un om de ştiinţă care a lucrat pentru guvernul american, sub preşedinţia lui Dwight Eisenhower. De atunci, ideea a reapărut în mod constant, deşi există un consens ştiinţific că o astfel de metodă nu ar da rezultate.

Statele Unite sunt lovite în mod constant de uragane. În 2017, Uraganul Harvey a fost cel mai puternic care a lovit în 12 ani teritoriul SUA. De atunci, coasta de est a Statelor Unite a fost lovită de o serie de furtuni catastrofale, care au ucis mii de oameni şi au provocat pagube de sute de miliarde de dolari.