DISTRIBUIȚI
Vanity Fair

Probabilitatea ca bărbaţi afro-americani să fie ucişi de poliţie în SUA este de 2,5 mai mare decât în cazul bărbaţilor albi, relevă un studiu publicat luni, în contextul în care violenţa poliţiei şi discriminarea rasială sunt dintre cele mai arzătoare subiecte din Statele Unite, transmite AFP, potrivit agerpres.

Decesele unor persoane de culoare (Michael Brown, Charleena Lyles, Tamir Rice, Stephon Clark etc.) în timpul unor acţiuni ale poliţiei au fost extrem de mediatizate în SUA în ultimii ani, dând naştere printre altele mişcării ‘Black Lives Matter’ (‘Viaţa negrilor contează’).


Citeşte şi: Coreea de Nord a tras alte rachete neidentificate

Însă, în absenţa unor statistici oficiale, sunt imposibil de stabilit date suficiente pentru a studia acest subiect.

Acest nou studiu se bazează pe cifrele compilate de Fatal Encounters, un consorţiu de jurnalişti, şi pe informaţiile furnizate de National Vital Statistics System, care colectează anual toate datele privind mortalitatea în SUA.

Bărbaţii afro-americani constituie categoria de populaţie cea mai expusă, cercetătorii estimând că unul la 1.000 în rândul acestora moare din cauza violenţelor poliţiei. În cazul femeilor afro-americane, probabilitatea ca acestea să devină victime ale violenţelor poliţiei este de 1,4 ori mai mare decât în cazul femeilor albe.

În ceea ce priveşte bărbaţii amerindieni, probabilitatea ca aceştia să fie ucişi de poliţie este de 1,5 ori mai mare faţă de bărbaţii albi. În cazul femeilor amerindiene, proporţia este de 1,6 comparativ cu femeile albe.

Citeşte şi: Washingtonul acuză oficial China de manipularea yuanul-ului

Referitor la bărbaţii de origine hispanică, probabilitatea ca aceştia să fie ucişi de poliţie este de 1,4 ori mai mare comparativ cu bărbaţii albi, dar în cazul femeilor hispanice probabilitatea este mai mică faţă de femeile albe.

În cazul tinerilor, cifrele sunt şi mai relevante: 1,5% dintre decesele în rândul tinerilor de culoare cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani sunt cauzate de poliţie, una dintre principalele cauze ale mortalităţii pentru această categorie demografică, adaugă studiul citat.