DISTRIBUIȚI

Africa de Sud, unde a fost detectată noua variantă de COVID-19 denumită Omicron, a apreciat luni drept „trist” şi „regretabil” faptul că unele ţări africane urmează „vântul panicii” şi impun restricţii de călătorie pe continent, informează AFP, potrivit agerpres.

Anunţul făcut joi de oamenii de ştiinţă care au detectat varianta în această ţară din Africa Australă a provocat reacţii din partea a numeroase ţări, precum Franţa, SUA sau Filipine, care în numai câteva ore au decis să interzică intrarea pe teritoriul lor a călătorilor din Africa Australă.


Citeşte şi: Preşedinta taiwaneză pledează pentru democraţie în faţa unei delegaţii din ţările baltice – Black News

„Este absolut regretabil, nefericit şi eu aş spune chiar trist că ţări africane au impus restricţii de călătorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe sud-african, Clayson Monyela, în timpul unei conferinţe de presă online organizată de Ministerul Sănătăţii.

În Africa, Angola, insula Mauritius, Rwanda şi insulele Seychelles au întrerupt zborurile dinspre Africa de Sud. „Ceea ce eu nu înţeleg este de ce unele ţări africane acţionează astfel, cunoscând dificultăţile pentru continent atunci când ţări europene iau o astfel de decizie”, a explicat Monyela.

Africa de Sud este îngrijorată de consecinţele asupra economiei sale şi mai ales asupra turismului.

Aceste restricţii „trebuie să fie anulate imediat”, a continuat el, amintind că Africa de Sud a făcut recent „donaţii substanţiale” de vaccinuri unor ţări care impun în prezent interdicţii de zboruri.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a cerut cu o zi înainte „ridicarea imediată şi urgentă” a acestor măsuri, considerându-le lipsite de „justificare ştiinţifică”.

Numeroase incertitudini planează încă în legătură cu cât de periculoasă şi de transmisibilă este varianta cu multiple mutaţii. Însă oameni de ştiinţă au deja temerea că aceasta este extrem de contagioasă şi păcăleşte parţial sistemului imunitar.

Citeşte şi: Bogății imense se află sub apele îngheţate ale Rusiei – Black News

Africa de Sud a constatat deja în ultimele săptămâni o creştere a numărului de contaminări şi de spitalizări. Aproape trei sferturi dintre cazurile semnalate recent în această ţară sunt asociate variantei Omicron.

Ţara africană oficial cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud a înregistrat până acum peste 2,9 milioane de cazuri şi aproape 89.800 de decese asociate COVID-19. Doar 23,8% dintre sud-africani sunt vaccinaţi cu schema completă, mai mult decât în alte ţări din Africa, însă mai puţin decât în restul lumii.