DISTRIBUIȚI
Descopera

Numărul rinocerilor care au căzut victime braconajului în Africa de Sud a scăzut cu un sfert în primele opt luni ale anului, a anunţat vineri Ministerul Mediului, care a contabilizat 508 exemplare ucise pentru coarnele lor, potrivit AFP, scrie agerpres.

Cu toate acestea, numărul elefanţilor ucişi de braconieri a crescut cu 50% în aceeaşi perioadă, potrivit unor surse oficiale.


Citește și : Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dat în judecată BBC pentru calomnie

Africa de Sud, care a fost până în prezent ocolită de braconajul cu elefanţi în comparaţie cu alte ţări africane, a pierdut 58 de elefanţi în perioada 1 ianuarie – 31 august 2018, faţă de 39 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cea mai mare parte dintre pahidermele ucise pentru fildeş trăiau în parcul Kruger (nord-est), o destinaţie foarte populară în rândul turiştilor.

În schimb, braconajul cu rinoceri a scăzut.

„În perioada 1 ianuarie – 31 august 2018, 508 rinoceri au fost victimele braconajului, faţă de 691 în aceeaşi perioadă în 2017”, potrivit Ministerului Mediului, care a salutat această „scădere spectaculoasă”.

În parcul Kruger, 292 de rinoceri au fost ucişi, comparativ cu 332 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Provincia KwaZulu-Natal (nord-est), afectată semnificativ de braconaj, a înregistrat de asemenea o scădere a numărului de pahiderme ucise (de la 163 la 83).

Poliţia sud-africană a anunţat vineri capturarea a 20 de coarne de rinoceri, cu o valoare estimată de circa 448.000 de euro, şi arestarea a doi suspecţi în provincia Mpumalanga (nord-est).

Citește și : Gaza: O persoană a fost ucisă în noi confruntări între protestatari palestinieni şi militari israelieni

La începutul săptămânii, forţele de ordine au arestat şapte persoane implicate în traficul de coarne de rinoceri, printre care se află mai mulţi foşti poliţişti puşi sub acuzare pentru cumpărare şi vânzare ilegală de coarne de rinocer, corupţie, spălare de bani şi furt.

Coarnele de rinocer, care conţin cheratină, substanţă prezentă şi în unghiile oamenilor, sunt foarte căutate în Asia, fiind considerate ca având proprietăţi curative.

Pe piaţa neagră, kilogramul de coarne de rinocer se vinde cu 55.000 de euro.

Numărul de rinoceri ucişi în Africa de Sud, unde trăieşte cea mai mare populaţie africană din această specie, a crescut de la 13 în 2007, la peste 1.000 anual în ultimii cinci ani.