DISTRIBUIȚI
AP

Circa 600 de nigerieni urmează să fie repatriaţi după valul de violenţe xenofobe care s-a soldat cu 12 morţi în Africa de Sud de săptămâna trecută, a declarat consulul nigerian în post la Johannesburg, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Sunt acum în jur de 600” care s-au prezentat la consulat pentru a solicita să fie repatriaţi în Nigeria, a declarat pentru AFP Godwin Adamu. „Compania aeriană Air Peace va începe evacuarea miercuri cu primii 320 dintre ei”, a adăugat el. „Un alt avion va fi închiriat la scurt timp după aceea”, a mai spus consulul.


Citește și : Regina Elisabeta a II-a a aprobat legea care împiedică un Brexit fără acord pe 31 octombrie

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că proprietarul companiei aeriene private Air Peace a propus trimiterea unui avion din flota sa pentru a-i transporta pe nigerienii „care doresc să revină în ţară”.

Evacuarea ar fi trebuit să înceapă vineri, dar imigranţii nigerieni prezenţi în Africa de Sud trebuiau mai întâi să obţină un certificat de călătorie, pentru că mulţi dintre ei nu îl deţin şi validitatea paşaportului lor a expirat, a declarat vineri preşedintele Air Peace, Allen Onyema.

„Peste 100.000 de nigerieni trăiesc în prezent Africa de Sud”, prima putere industrială de pe continent, potrivit estimărilor, a declarat pentru AFP consulul nigerian de la Johannesburg, adăugând că nu poate totuşi să furnizeze cifre exacte.

Noul val de violenţe xenofobe s-a soldat cu 12 morţi în Africa de Sud. Nu se cunoaşte naţionalitatea ultimelor persoane ucise, dar numeroase magazine şi bunuri ale imigranţilor nigerieni au fost vandalizate şi arse.

Citește și : AIEA a găsit urme de uraniu într-un depozit secret al Teheranului

Autorităţile nigeriene au reacţionat imediat şi au trimis un reprezentant pentru a se întâlni cu preşedintele sud-african. El a revenit în acest weekend la Abuja, a anunţat luni preşedinţia, şi urmează să discute în curând cu preşedintele Muhammadu Buhari.

După două zile de tensiune între cele mai mari două puteri economice de pe continent, autorităţile de la Abuja au anunţat că vor să caute „soluţii” împreună cu cele de Pretoria.