DISTRIBUIȚI

Patru bărbaţi suspectaţi că ar fi pus la cale împreună cu două femei asasinarea fratelui vitreg, căzut în dizgraţie, al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, au fost desemnaţi luni de poliţia malaeziană drept cetăţeni nord-coreeni care au fugit din Malaezia după crimă, relatează AFP, conform agerpres.

Numele lor au fost citate în cursul unei audieri la procesul indoneziencei Siti Aisyah şi vietnamezei Thi Huong la Înalta Curte de la Shah Alam, un district situat în apropierea aeroportului de la periferia capitalei malaeziene Kuala Lumpur, unde Kim Jong-Nam a fost agresat în 13 februarie cu VX, un agent neurotoxic, versiune mortală a gazului sarin considerat drept armă de distrugere în masă.


Citeşte şi: Trump a trecut testul protocolului cu împăratul Japoniei. NU a repetat greşeala făcută de Obama

Cele două femei au fost arestate la puţin timp după crimă. Ele au pledat „nevinovat” în deschiderea procesului la 2 octombrie, afirmând că au fost înşelate, crezând că participă la o emisiune de televiziune de tip „Camera ascunsă”.

Actul de acuzare arată că alţi patru suspecţi sunt în continuare daţi în urmărire, dar nu-i numeşte.

În cursul audierii de luni, responsabilul cu anchete din cadrul poliţiei, Azirul Nizam Che Wan Aziz, a declarat Curţii că cei patru suspecţi sunt nord-coreeni care au fugit din Malaezia după crimă.

Cele două femei inculpate îi cunoşteau după pseudonimele lor, a precizat el.

Hong Song Hac, de 34 de ani, era cunoscut drept Chang; Ri Ji Hyon, 33 de ani, drept Y; Ri Jae Nam, 57 de ani, ca Hanamor; iar O Jong Gil, drept James. 

Interpol a emis o notificare internaţională pentru arestarea celor patru indivizi.

Citeşte şi: Armata filipineză ÎL VÂNEAZĂ pe noul ‘emir’ al Statului Islamic în Asia de Sud-Est

Imagini ale camerelor de supraveghere de la aeroport arată cele două femei apropiindu-se de Kim prin spate şi stropindu-l cu un lichid pe faţă. El a murit la puţin timp după atac. Cele două femei riscă pedeapsa cu moartea.

Încă de la începutul cazului, Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că ar fi organizat asasinatul, lucru dezminţit întotdeauna de Phenian. Kim Jong-Nam era un critic al regimului nord-coreean şi trăia în exil.