DISTRIBUIȚI
Twitter

Aflat sub focul criticilor, şeful ONUSIDA, Michel Sidibé, din Mali, a anunţat joi că îşi va părăsi postul în iunie, după publicarea unui raport acuzator privind modul în care a gestionat o plângere internă pentru agresiune sexuală, informează AFP, potrivit Agerpres.

Plecarea sa, cu şase luni înainte de finalul mandatului, reprezintă o concesie din partea directorului executiv al acestei agenţii create în 1994 de ONU pentru coordonarea programelor de luptă împotriva SIDA.


Citește și : Merkel: Liderii UE i-ar putea oferi Marii Britanii noi asigurări privind Brexitul, însă îşi vor apăra interesele

ONUSIDA traversează de fapt cea mai gravă criză din istoria sa după depunerea unei plângeri pentru agresiune sexuală împotriva unui fost şef adjunct al agenţiei, brazilianul Luiz Loures.

Sidibé „şi-a exprimat dorinţa de a pune în aplicare un transfer de conducere la ONUSIDA în ultimul an al mandatului său. El a informat Consiliul de Administraţie (…) că îşi va încheia mandatul în iunie 2019”, a precizat purtătoarea de cuvânt a agenţiei, Sophie Barton-Knott, într-un email către AFP.

Mandatul directorului executiv, aflat în funcţie de nouă ani, urma să se încheie în ianuarie 2020.

Consiliul de Coordonare al Programului (CCP), un fel de Consiliu de Administraţie al ONUSIDA prezidat de Marea Britanie, este reunit de marţi la Geneva pentru a examina în special raportul unui Grup de experţi independenţi însărcinaţi cu anchetarea acuzaţiilor de hărţuire, inclusiv sexuală, din cadrul secretariatului agenţiei.

Concluziile experţilor, publicate săptămâna trecută, sunt zdrobitoare pentru Sidibé, acuzat că „nu şi-a asumat responsabilităţile în faţa unei culturi a impunităţii” şi că întreţine un „cult al personalităţii”.

Suedia, important contribuitor la bugetul ONUSIDA, s-a alăturat în această săptămână criticilor activiştilor, cerând plecarea sa.

Citește și : Atac armat în apropierea unor colonii evreieşti din Cisiordania; cel puţin doi israelieni au fost ucişi

„Nu mai avem încredere în el. Trebuie să demisioneze acum”, a declarat ministrul Cooperării şi Dezvoltării Internaţionale, Isabella Lovin, pentru cotidianul Svenska Dagbladet.

Asociaţia Code Blue, membră a platformei Aids Free World (‘Pentru o lume fără SIDA’), care a dezvăluit abuzurile din cadrul ONUSIDA, a transmis joi că refuzul de a-l demite pe Sidibé reprezintă un ‘eşec de leadership’ din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres.