DISTRIBUIȚI

Afganistanul a înregistrat în ultimele câteva zile o creştere îngrijorătoare a violenţei împotriva femeilor, inclusiv a „crimelor de onoare”, precum şi a sinuciderilor în rândul acestora, informează marţi dpa, potrivit agerpres.  

Informaţii despre acte de violenţă împotriva femeilor erau frecvente şi în trecut, însă în pofida faptului că talibanii încearcă să reducă la tăcere mass-media după ce au revenit la putere, astfel de informaţii s-au înmulţit.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

În ultimele câteva zile, oficiali locali au confirmat că patru femei au fost ucise şi alte două s-au sinucis. Incidentele au avut loc în provinciile Faryab, Ghazni, Samangan şi Bamyan.

Shamsullah Mohammadi, şeful departamentului de cultură şi mass-media al guvernului taliban în Faryab, a declarat pentru dpa că un bărbat şi-a împuşcat mortal cumnata, pentru că aceasta ar fi avut „relaţii ilicite”, şi apoi a fugit. O tânără femeie s-a sinucis în aceeaşi provincie din motive necunoscute, a adăugat Mohammadi.

În provincia Ghazni, un bărbat a împuşcat mortal o mamă şi a rănit-o pe fiica victimei după ce i s-a spus că fata s-a logodit cu altcineva. Într-un alt incident în Ghazni, o tânără femeie a fost ucisă de fratele şi vărul său, după ce a fost acuzată că a întreţinut relaţii sexuale în afara căsătoriei. Iubitul ei a fost de asemenea ucis.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din această provincie, Sayed Ishaq Saleh, a confirmat ambele crime, adăugând că indivizii implicaţi în al doilea caz au fost arestaţi.

Mass-media afgane au informat de asemenea că o femeie a murit la spital după ce bărbatul ei i-a zdrobit capul cu o piatră, în provincia Samangan.

O altă tânără femeie s-a sinucis în districtul Bamyan.

O mare parte din comunitatea internaţională doreşte ca recunoaşterea guvernului taliban şi ajutorul umanitar de care Afganistanul are atâta nevoie să fie legate direct de respectarea drepturilor femeilor.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Când au revenit la putere, talibanii au promis că se vor arăta mai maleabili decât în timpul primului lor regim (1996-2001), când femeile erau private de aproape toate drepturile lor. Însă ei au erodat din nou în mod progresiv aceste drepturi, anulând 20 de ani de libertate cucerită de femei.

În prezent, femeile afgane sunt excluse de la locurile de muncă publice, nu au voie să călătorească singure şi sunt obligate să se îmbrace în conformitate cu o interpretare strictă a legii islamice.