DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele Afganistanului, Mohammad Ashraf Ghani, a semnat marţi un decret pentru eliberarea condiţionată a deţinuţilor talibani. Conform unui anunţ oficial preluat de Xinhua, primii 1500 de talibani vor fi eliberaţi într-o perioadă de 15 zile, începând de sâmbătă, scrie agerpres.

Decretul prevede că vor fi eliberaţi succesiv 5000 de prizonieri, care trebuie să se angajeze în prealabil, în scris, că nu se vor întoarce pe câmpul de luptă, a precizat principalul purtător de cuvânt al preşedinţiei de la Kabul, Sediq Sediqqi. Tuturor celor puşi în libertate li se vor înregistra datele biometrice.


Citește și : Francezii aşteaptă cu sufletul la gură discursul preşedintelui Macron

Ritmul eliberărilor pentru primii 1500 de talibani va fi de 100 pe zi; se va ţine cont de criterii cum ar fi vârsta, starea de sănătate şi perioada rămasă de executat din condamnare. Următorii 3500 de prizonieri din rândul fundamentaliştilor islamici vor fi eliberaţi pe parcursul negocierilor interne din Afganistan, câte 500 la fiecare două săptămâni, dacă în perioada respectivă se constată o reducere semnificativă a violenţelor.

Preşedintele Ghani a declarat luni că se aşteaptă la mai puţine violenţe după măsurile anunţate, ‘astfel încât oamenii să poată resimţi efectele palpabile’.

Marţi, Zabiullah Mujahid, presupus purtător de cuvânt al talibanilor, a afirmat că s-a trimis Statelor Unite o listă cu 5000 de deţinuţi, care nu este discutabilă.

Citește și : Elveţia ÎNCHIDE nouă puncte de frontieră la graniţa cu Italia

SUA a încheiat un acord de pace cu talibanii pe 29 februarie, în Qatar; guvernele de la Washington şi Kabul au făcut în aceeaşi zi o declaraţie comună. Înţelegerea prevede că trupele americane şi ale coaliţiei internaţionale se vor retrage din Afganistan în 14 luni, iar talibanii vor participa la negocierile de pace intr-afgane.