DISTRIBUIȚI
Stars and Stripes

Afganistanul beneficiază de oportunităţi de pace „fără precedent”, a afirmat miercuri generalul american John Nicholson, comandantul forţelor NATO din această ţară distrusă de 17 ani de război, relatează AFP, scrie agerpres.

După armistiţiul de la jumătatea lunii iunie, noul acord de încetare a focului propus duminică de preşedintele afgan, Ashraf Ghani, dovedeşte că, în pofida violenţelor,”avem astăzi o oportunitate fără precedent, sau o fereastră de oportunitate, pentru a ajunge la pace”, a declarat generalul Nicholson într-o conferinţă de presă.


Citește și : Putin consideră „contraproductive” şi „lipsite de sens” sancţiunile americane împotriva Rusiei

„Vor fi suişuri şi coborâşuri, vor fi salturi înainte, vor fi frustrări, vor fi din timp în timp doi paşi înainte şi unul înapoi. Dar procesul a început”, a adăugat general american aflat la finalul mandatului său la Kabul.

„Toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără strategia” afgană a preşedintelui Donald Trump, anunţată în urmă cu un an, a subliniat el. „Cred că această strategie dă roade”, a mai spus generalul Nicholson.

Afganistanul era miercuri în aşteptarea răspunsului talibanilor la o ofertă de armistiţiu de trei luni făcută duminică seară de preşedintele Ghani, după o săptămână sângeroasă în cursul căreia, printre altele, talibanii au luat cu asalt timp de mai multe zile Ghazni, oraş strategic situat la două ore de drum de capitală.

Armistiţiul nu include gruparea Stat Islamic, foarte activă în zona oraşului Kabul, şi va intra în vigoare numai dacă talibanii îl respectă şi „atât timp cât îl vor respecta”, a subliniat generalul Nicholson.

Citește și : Putin: Rusia va reacţiona la apariţia unor elemente ale scutului antirachetă la graniţele sale

Oferta preşedintelui Ghani a fost salutată de Statele Unite, NATO şi de Pakistanul vecin, care au îndemnat toate părţile să depună armele. Un armistiţiu de trei zile a fost declarat, şi respectat de cele două părţi, în iunie pentru sfârşitul Ramadanului, o premieră din anul 2001, notează AFP.