DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele afgan Ashraf Ghani va candida pentru un nou mandat la alegerile prevăzută pentru aprilie 2019, au anunţat sâmbătă serviciile sale, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Ghani, care a fost ales în 2014 în cadrul unui scrutin controversat, ar urma să se prezinte drept candidat pentru a putea pune capăt războiului care răvăşeşte ţara de 17 ani, profitând de actualele încercări de negocieri de pace care implică SUA şi pe talibani.


Citește și : Elena Udrea rămâne în arest în Costa Rica. Cererea de eliberare a fost respinsă

„Pot confirma că preşedintele Ghani va încerca să fie reales anul viitor”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Shah Hussain Murtazawi, pentru AFP.

Ghani, care l-a ales ca partener de cursă electorală în 2014 pe controversatul lider uzbek Abdul Rashid Dostum, nu a anunţat cu cine va dori să se alieze de această dată.

Nu se cunosc deocamdată nici cine vor fi adversarii săi pentru acest scrutin prevăzut pentru 20 aprilie.

Printre personalităţile care ar putea candida se numără şeful guvernului, Abdullah Abdull, şi fostul consilier de securitate naţională Mohammad Haneef Atmar.

Fostul guvernator al provinciei Balkh, Atta Mohammad Noor, care a provocat în primăvară o lungă criză politică implicându-l Ghani prin refuzul de a demisiona, s-a declarat la rândul său interesat în trecut.

Citește și : Trump dezminte că le-a cerut soldaţilor americani să ”tragă” asupra migranţilor la frontiera cu Mexicul

Procesul de învestitură va începe la 10 noiembrie, ziua în care Comisia Electorală Independentă trebuie de asemenea să publice rezultatele provizorii ale alegerilor legislative de la 20 octombrie, a căror desfăşurare a fost marcată de violenţe şi haos şi care au fost prezentate ca o repetiţie înainte de scrutinul prezidenţial din 2019.