DISTRIBUIȚI
UNICEF

Fiecare copil care s-a născut şi a crescut în Afganistan în ultimii 18 ani a trăit experienţa conflictului şi a fost afectat de războiul din această ţară, a atras atenţia organizaţia Salvaţi Copiii, într-un comunicat emis luni, la împlinirea a 18 ani de la declanşarea intervenţiei conduse de SUA, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, transmite dpa, potrivit agerpres.

‘Un număr estimat de 20 milioane de copii s-au trezit în fiecare dimineaţă cu teama de împuşcături sau bombe şi de a fi ucişi sau mutilaţi pe străzile, în şcolile sau în casele lor’, subliniază comunicatul.


Citește și : VIDEO – Înainte de ziua sa de naştere, Putin face o escapadă în taiga, cu camerele de filmat după el

Acesta arată că 12.500 de copii au fost fie ucişi, fie mutilaţi între 2015 şi 2018, iar 3,7 milioane (dintre care 60% sunt fete) nu sunt şcolarizaţi şi 3,8 milioane au nevoie de asistenţă umanitară.

‘Imaginaţi-vă împlinind 18 ani fără să fi cunoscut altceva decât conflict şi război în toată copilăria şi în anii de formare’, a declarat directorul Salvaţi Copiii pentru Afganistan, Onno van Manen, citat în comunicat.

Copiii şi femeile sunt principalele victime ale războiului brutal care continuă în această ţară.

Potrivit Misiunii de Asistenţă a ONU în Afganistan (UNAMA), mai mult de 46.000 de civili au fost ucişi său răniţi între lunile ianuarie 2009 şi iunie 2019.

Forţele guvernamentale afgane luptă împotriva talibanilor şi a jihadiştilor din Statul Islamic.

Citește și : Uniunea Europeană se opune unei ofensive a Turciei în nord-estul Siriei

SUA şi talibanii au purtat negocieri din vara trecută în tentativa de a pune capăt conflictului din Afganistan. Procesul a fost întrerupt brusc la începutul lui septembrie după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat anularea unei întâlniri secrete prevăzute la Camp David cu talibanii pentru finalizarea unui acord.