DISTRIBUIȚI
DW

Serviciile de informaţii germane au avertizat marţi formaţiunea extremei drepte AfD (Alternativa pentru Germania) că ar putea fi „pusă sub supraveghere” din cauza discursurilor extremiste ale unora dintre membrii săi, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Oficiul federal pentru protecţia Constituţiei (BfV – serviciul german de informaţii) nu a decis încă oficial punerea AfD sub supraveghere, dar acesta ar putea fi rezultatul anchetei lansate de BfV pentru a încerca să stabilească dacă există legături între membri ai formaţiunii de extremă dreapta cu extrema dreapta radicală şi cu medii neonaziste.


Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Un purtător de cuvânt al BfV nu a putut confirma informaţia în acest sens publicată în cotidianul berlinez Tagesspiegel, dar a menţionat că serviciul de informaţii urmează să susţină o conferinţă de presă în cursul după-amiezii.

O serie de organizaţii de tineret al AfD, între care „Aripile” sau „Alternativa tânără”, fac deja obiectul unei supravegheri sporite, adică un nivel superior celui care vizează acum AfD. În 2017, un lider al „Aripilor” a afirmat că memorialul Holocaustului de la Berlin este un „memorial al ruşinii”, iar „Alternativa tânără” este bănuită de legături cu formaţiunea de extremă dreapta”Mişcarea identitară”, care îşi propune să salvgardeze „identitatea” Europei.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

O eventuală punere oficială sub supraveghere ar conferi serviciilor de informaţii interne puteri sporite, între care posibilitatea de a intercepta telecomunicaţiile unor membri, de a stoca date personale sau de a recruta informatori şi de a folosi agenţi infiltraţi.

De la alegerile din septembrie 2017, AfD este principalul partid de opoziţie la nivel naţional în Germania, în Bundestag (camera inferioară a parlamentului), fiind creditat în prezent cu aproape 15% din intenţiile de vot.