DISTRIBUIȚI

Statele Unite alocă în domeniul sănătăţii, pentru fiecare cetăţean, fonduri mai mari decât orice altă naţiune dezvoltată, apropiindu-se de nivelul de 20% din PIB, comentează publicaţia The Wall Street Journal, enumerând, printre cauze, afacerile cu asigurări şi împărţirea domeniilor economice, potrivit mediafax.

„Statele Unite alocă pentru sănătate, raportat la cap de locuitor, fonduri mai mari decât orice altă naţiune dezvoltată. În curând, cheltuielile pentru sănătate se vor apropia de 20% din PIB – un procent semnificativ mai mare decât cel din principalele naţiuni din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Ce contribuie la creşterea preţurilor atât de mult? (…) Americanii nu cumpără servicii medicale mai mult decât cetăţenii altor ţări. Dar serviciile pe care le cumpără sunt din ce în ce mai scumpe. Printre cauze se numără faptul că puţini oameni din sistemul de sănătate – clienţi, medici şi firme de asigurări – cunosc costurile produselor şi serviciilor pe care le cumpără sau le vând. Furnizorii, producătorii şi intermediarii sunt activi pe o piaţă opacă, îşi pot ascunde rolurile şi proporţiile de venituri obţinute. Acţiunile de fuzionare le conferă participanţilor mai multă influenţă în majorarea cuantumului încasat”, comentează editorialistul Joseph Walker într-un articol publicat în cotidianul The Wall Street Journal sub titlul „De ce au americanii cheltuieli atât de mari pe servicii medicale / Preţurile sunt ascunse în spatele contractelor de asigurare, consolidarea poziţiilor pe piaţă ale spitalelor contribuie la creşterea tarifelor, iar sectorul medical constituie un factor puternic pentru creşterea economică”.


Citește și : Afganistan : Peste 150 de militanți ai grupării Stat Islamic pot primi amnistie

„În pofida tarifelor mai mari pentru servicii medicale, Statele Unite au o situaţie mai proastă decât restul ţărilor Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare la nivelul principalelor măsuri medicale. Ritmul îmbunătăţirii serviciilor în alte ţări avansate a fost mai rapid decât în Statele Unite începând din anii 1970. (…) Preţurile multor medicamente sunt ascunse deoarece managerii din domeniul farmaceutic negociază cu producătorii – prin administrarea subvenţiilor pentru angajatori şi asiguraţi – reduceri confidenţiale”, subliniază WSJ.

Din punctul de vedere al criteriului speranţei de viaţă, Statele Unite se situează sub media ţărilor Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, la fel şi la capitolele mortalităţii generate de cancer şi mortalităţii infantile, conform graficelor prezentate de WSJ. Tarifele pentru servicii medicale au început să crească semnificativ mai mult decât inflaţia de la jumătatea anilor 1960. Preţurile, nu serviciile medicale, au fost factorul pentru creşterea cheltuielilor în domeniul sănătăţii comparativ cu alte ţări, afirmă economişti citaţi de WSJ.

Unul dintre factorii care contribuie la majorarea tarifelor pentru servicii medicale este consolidarea pe piaţă a poziţiilor spitalelor, care apoi negociază preţuri mai mari cu firmele de asigurări de sănătate.

În plus, piaţa serviciilor medicale a devenit o parte importantă a economiei SUA, generând zone care opun rezistenţă la schimbarea modului de funcţionare a sistemului. În decembrie 2017, industria medicală a depăşit sectorul de retail, devenind ramura cu cei mai mulţi angajaţi. Numărul locurilor de muncă în domeniul medical l-a depăşit pe cel din zonele de producţie în anul 2008.

Citește și : India : Cinci militanți au fost uciși de forțele de securitate în regiunea Cașmir

Veniturile obţinute de companiile de servicii medicale au reprezentat aproape 16% din totalul veniturilor firmelor incluse în indicele bursier S&P 500, comparativ cu valoarea de 4%, care se înregistra în 1984. Faţă de anul 1998, companiile medicale au dublat cheltuielile pentru activităţi de lobby şi au o pondere mai mare în sectorul activităţilor generale de promovare.