DISTRIBUIȚI
phys.org

Autorităţile din Guatemala au închis marţi aeroportul internaţional din capitala Ciudad de Guatemala ca urmare a erupţiei vulcanului Pacaya, lăsând la sol nouă avioane şi deviind un zbor către statul vecin El Salvador, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Vulcanul Pacaya, situat la circa 40 de kilometri sud de Aeroportul Internaţional La Aurora, a fost activ în ultimele două luni. Ultima sa erupţie de marţi a acoperit trotuarele şi maşinile cu cenuşă neagră în unele zone din capitală, conform fotografiilor publicate de Agenţia naţională de gestionare a dezastrelor.


Citește și : Franţa şi Belgia îi convoacă pe ambasadorii chinezi pentru explicaţii

Autoritatea aeronautică civilă DGAC a suspendat operaţiunile pe aeroport la recomandarea Institutului naţional de monitorizare a activităţii vulcanice şi a deviat un zbor venind din oraşul american Los Angeles către El Salvador, a anunţat DGAC într-un comunicat.

„Acest lucru se datorează creşterii activităţii vulcanice a Pacaya, precum şi schimbării direcţiei vântului de la sud la nord care a adus cenuşă vulcanică în oraşul Ciudad de Guatemala”, a declarat directorul DGAC, Francis Argueta.

Pentru moment nu au fost anunţate evacuări în zonele din jurul vulcanului în erupţie.

Citește și : Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi pregătesc cele mai mari proteste din Rusia