DISTRIBUIȚI

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie care amână sine die recunoaşterea regimului taliban din Afganistan şi a juntei militare din Myanmar pe scena internaţională, care trebuia să ducă la acreditarea ambasadorilor desemnaţi de acestea în respectivul for, relatează AFP, potrivit agerpres.  

O rezoluţie – elaborată pe baza unei poziţii menţinute săptămâna trecută de o comisie influentă a ONU din care fac parte SUA, Rusia şi China – a fost adoptată prin consens, fără vot, de către cei aproximativ 200 de membri ONU.


Citește și : Rusia raportează primele două cazuri cu Omicron

Săptămâna trecută, această comisie de acreditare a recomandat ‘să se aştepte în privinţa votării atribuţiilor reprezentanţilor Myanmar şi Afganistanului’ în cadrul actualei sesiuni a Adunării Generale care se încheie în septembrie 2022.

Nicio nouă reuniune a acestei comisii – formată din nouă ţări şi care este prezidată de Suedia – nu se aşteaptă pe termen scurt sau mediu.

Pentru Afganistan şi Myanmar, cererile de acreditare formulate de către vechile şi noile regimuri s-au aflat pe masa ONU.

Referitor la Myanmar, Ministerul de Externe a propus la 18 august numirea unui fost militar, Aung Thurein. La 21 august, ambasadorul Myanmarului, Kyaw Moe Tun, ales de fosta lideră Aung San Suu Kyi şi care se află încă la post de la lovitura de stat de la 1 februarie, ceruse ONU menţinerea sa la post.

Din partea Afganistanului, ambasadorul Ghulam Isaczai, membru al cabinetului preşedintelui Ashraf Ghani, care a fugit din ţară în ziua căderii capitalei Kabul în mâinile talibanilor, a depus la 14 septembrie cererea de a rămâne la ONU. La 20 septembrie, talibanii, aflaţi la putere de la mijlocul lunii august, au cerut Naţiunilor Unite să-l accepte ca nou ambasador pe Suhail Shaheen, un fost purtător de cuvânt al grupării.

Talibanii afgani şi junta din Myanmar au criticat virulent joia trecută comisia ONU pentru că nu le-a permis ambasadorilor desemnaţi de ei să acceadă la post.

Citește și : Emmanuel Macron va anunţa priorităţile europene ale Franţei

Această decizie ‘privează poporul afgan de dreptul său legitim’, a reacţionat Suhail Shaheen, în timp ce Zaw Min Tun, purtător de cuvânt al juntei din Myanmar, a apreciat că alegerea comisiei respective ‘nu reflectă nicidecum situaţia de pe teren şi existenţa’ Myanmar.

Dincolo de aceste două dosare, comisia i-a confirmat miercuri pe reprezentanţii diplomatici ai celorlalte 191 de naţiuni. Cu o singura rezerva: ‘SUA nu s-au alăturat acceptării acreditării reprezentantului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro’, precizează raportul acesteia transmis Adunării Generale a ONU.