DISTRIBUIȚI
shutterstock.com

Departamentul american al Sănătăţii a anunţat abrogarea, în curând, a unei clauze care protejează persoanele transsexuale de discriminare în cadrul sistemului asigurărilor de sănătate, provocând nemulţumirea asociaţiilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), relatează AFP, potrivit news.ro .

Departamentul preconizează să suprime o menţiune din ”Obamacare”, o lege adoptată în 2016 în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, care extindea discriminarea ”pe bază de sex” la identitatea de gen.


Citește și : Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării cere Moscovei să elibereze marinarii ucraineni luaţi prizonieri în Strâmtoarea Kerci

Identitatea de gen a fost definită atunci drept sentimentul intim de a fi ”masculin, feminin, niciunul dintre cele două sau un amestec al celor două”.

Însă mai multe decizii judiciare au blocat aplicarea acestei măsuri, iar Donald Trump a promis să abroge marea reformă a predecesorului în cazul în care este reales în 2020.

Modificarea respectivă revine asupra clauzei, pentru ”a se conforma interpretării stricte” a justiţiei, a anunţat vineri, într-un comunicat, Departamentul Sănătăţii.

”Atunci când Congresul a interzis discriminarea în funcţie de sex, a făcut-o în privinţa semnificaţiei stricte a termenului, iar noi ne punem reglementările în conformitate”, a declarat Roger Severino, însărcinat cu drepturile civice la Departamentul Sănătăţii.

”Administraţia Trump dă dovadă de un dispreţ total faţă de sănătatea, securitatea şi umanitatea femeilor şi americanilor transsexuali”, a reacţionat, citată într-un comunicat, şefa opoziţiei democrate Nancy Pelosi, angajată într-un conflict cu preşedintele republican.

Citește și : Vulcanul Agung a erupt din nou; traficul aerian în zona insulei Bali a fost perturbat temporar

Asociaţii de apărarea drepturilor persoanelor transsexuale au denunţat această hotărâre a Departamentului Sănătăţii.

”Nimeni nu ar trebui să fie privat de îngrijiri medicale, atunci când viaţa şi sănătatea îi sunt în pericol, din cauza a ceea ce este”, a subliniat Centrul Naţional pentru Egalitatea Transgen (NCTE).

Potrivit unui studiu realizat în 2015, aproape un sfert (23%) dintre persoanele transsexuale intervievate de NCTE declarau că nu au consultat un medic în anul precedent, pentru că le-a fost teamă să nu fie prost îngrijite din cauză că sunt trassexuale.