DISTRIBUIȚI

Administraţia Donald Trump menţine poziţia de a nu recunoaşte genocidul otoman împotriva poporului armean, conform unui anunţ al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit agerpres.

„Poziţia Administraţiei SUA nu s-a schimbat. Punctul nostru de vedere este reflectat în poziţia definitivă a preşedintelui din aprilie”, a comunicat Departamentul de Stat, conform publicaţiei The Hill.


Citește și : UE ‘va face maximum’ pentru a încheia un acord comercial post-Brexit până la finalul lui 2020 (Barnier)

Administraţia SUA consideră crimele în masă şi deportarea armenilor de către Imperiul Otoman la începutul secolului XX drept „una dintre cele mai grave atrocităţi comise în masă”.

Anunţul Departamentului de Stat sugerează că preşedintele Donald Trump nu va promulga proiectul de lege adoptat de Congres privind recunoaşterea genocidului otoman împotriva armenilor.

Senatul Statelor Unite a adoptat joi după-amiază, în unanimitate, o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, o decizie care a atras reacţia vehementă a Turciei.

Alte trei tentative de adoptare a proiectului de rezoluţie, iniţiat de senatorul democrat Bob Menendez, fuseseră blocate de senatori republicani, la solicitarea Preşedinţiei SUA, care se temea că Administraţia Recep Tayyip Erdogan va reacţiona vehement, în contextul tensiunilor bilaterale. Un proiect de rezoluţie similar a fost adoptat de Camera Reprezentanţilor. Nu este clar dacă preşedintele Donald Trump va promulga proiectul.

Relaţiile dintre Turcia şi NATO sunt tensionate din cauza deciziei Ankarei de a achiziţiona un sistem antiaerian rus de tip S-400 şi din cauza intervenţiei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordului Siriei.