DISTRIBUIȚI
Ynetnews

Jason Greenblatt, consilier al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, a făcut apel miercuri la palestinieni să participe la conferinţa organizată la Manama pe 25 şi 26 iunie privind aspectele economice ale viitorului plan de pace american, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, relatează AFP, potrivit agerpres.

Prezent la o reuniune privind palestinienii, a doua sa vizită la ONU în termen de 15 zile, Jason Greenblatt a subliniat că această conferinţă „va fi prima etapă a unui proces” către o soluţionare politică a conflictului israeliano-palestinian. „Putem transforma vieţile palestinienilor”, a promis el.


Citește și : Rusia acuză SUA că încearcă să-l răstoarne cu forţa de la putere pe Maduro

„Ar fi o greşeală pentru palestinieni să nu ni se alăture” la această conferinţă, a mai spus consilierul lui Donald Trump. „Nu au nimic de pierdut şi mult de câştigat dacă vor să ni se alăture. Dar, bineînţeles, ţine de ei să decidă”, a precizat el.

Casa Albă a anunţat duminică organizarea acestei conferinţe privind aspectele economice ale planului, împreună cu Bahreinul. Emiratele Arabe Unite şi-au confirmat participarea, dar palestinienii au precizat că nu au fost „informaţi de nicio parte privind reuniunea anunţată în Bahrein”.

Palestinienii boicotează administraţia americană după ce preşedintele Donald Trump a renunţat la decenii de consens recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului în decembrie 2017. Ei consideră partea de est a oraşului drept capitala statului la care aspiră.

Jason Greenblatt a mai cerut desfiinţarea Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA). „Ocupându-se de o populaţie în creştere”, ea nu mai este viabilă potrivit Washingtonului, care nu o mai finanţează din august 2018. „Modelul UNRWA nu mai răspunde nevoilor palestinienilor”, a mai spus consilierul american.

Citește și : BBC pregătește o emisiune de umor care va fi prezentată de ‘Vladimir Putin’

Franţa, pe de altă parte, a subliniat necesitatea de a păstra agenţia. În lipsa ei, taberele de refugiaţi ar fi „bazine de recrutare ideale” pentru grupurile de jihadişti şi extremişti, a avertizat ambasadorul francez Francois Delattre.