DISTRIBUIȚI
International News
Migrants, part of a caravan of thousands trying to reach the U.S., look through the border fence between Mexico and the United States after arriving in Tijuana, Mexico, November 13, 2018. REUTERS/Jorge Duenes

Guvernul american prevede colectarea de ADN de la toţi migranţii deţinuţi după intrarea ilegală în SUA, au anunţat miercuri reprezentanţi ai administraţiei de la Washington, transmite AFP, potrivit agerpres.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) elaborează în prezent un program care va permite primirea de informaţii genetice de la imigranţii respectivi şi înregistrarea lor într-o bază de date a FBI, numită CODIS, ce conţine milioane de profiluri ale persoanelor arestate sau găsite vinovate de delicte sau crime.


Citește și : Cel puţin cinci morţi după prăbuşirea unui avion în statul american Connecticut

Aceste informaţii ar putea să fie utilizate şi de alte agenţii de menţinere a ordinii din SUA.

”Acest lucru va permite să ne îmbunătăţim capacitatea de a identifica o persoană intrată ilegal în ţară şi va ajuta şi alte organisme”, a declarat un reprezentant al DHS.

Colectarea şi stocarea datelor ADN ale persoanelor deţinute, dar nu condamnate, au atras critici din partea asociaţiilor pentru apărarea drepturilor civile.

Conform autorităţilor americane, prelevarea de eşantioane de ADN a fost cerută prin reglementările Departamentului de Justiţie în 2006 şi 2010 în cazul persoanelor arestate şi condamnate, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare.

Citește și : Sigal Mandelker, subsecretar american al Trezoreriei, va demisiona

În anul fiscal 2018, peste 396.000 de persoane au fost reţinute la frontiera dintre SUA şi Mexic, marea majoritate dintre ele venind din Salvador, Honduras şi Guatemala.