DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele american Donald Trump şi-a justificat marţi decizia de a pune capăt programului DACA – ce le permitea imigranţilor ilegali ajunşi în SUA când erau minori să nu fie expulzaţi – prin necesitatea de a da ‘prioritate’ lucrătorilor americani şi l-a acuzat pe predecesorul său Barack Obama că a adoptat acest program fără acordul Congresului, relatează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Nu putem avea o reformă principială a imigraţiei dacă ramura executivă poate rescrie sau anula legi federale după bunul plac’, a menţionat Trump într-o declaraţie, făcând referire la decizia luată în anul 2012 de Obama privind instituirea programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), în baza căruia circa 800.000 de copii imigranţi ilegali – cunoscuţi şi sub numele de ‘Dreamers’ – erau protejaţi de expulzare şi aveau şansa să studieze sau să lucreze în Statele Unite.


Citeşte şi: Un elev a deschis focul într-o şcoală de lângă Moscova. Patru oameni sunt răniţi – VIDEO

Administraţia republicană a lui Trump a anunţat marţi oficial că acest program va fi sistat, stârnind proteste vehemente din partea opoziţiei democrate, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, descriindu-l drept un ‘act profund ruşinos de laşitate politică şi un atac josnic împotriva tinerilor inocenţi din comunităţile de pe tot cuprinsul Americii’.

Însă Trump a subliniat în declaraţia sa că ‘trebuie să ne amintim că şi tinerii americani au vize’, făcând astfel aluzie la ‘Dreamers’ (visători). ‘Prioritatea noastră majoră în reforma sistemului de imigraţie este să creştem ocuparea forţei de muncă, a salariilor şi securităţii lucrătorilor americani şi familiilor lor’, a explicat el.

‘Nu doresc pedepsirea copiilor, care cei mai mulţi sunt acum adulţi, pentru acţiunile părinţilor lor. Dar trebuie să recunoaştem de asemenea că suntem o naţiune a oportunităţii pentru că suntem o naţiune a legii’, a indicat el mai departe, promiţând că va aborda în continuare ‘cu inima’ această chestiune.

La rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan, a declarat că în cadrul Congresului va fi căutat un ‘consens pentru o soluţie legală permanentă care să includă şi garanţii că aceia care nu au făcut nimic rău vor putea în continuare să contribuie ca o parte valoroasă a acestei ţări măreţe’.